Győr+
2011.10.19. 09:10

A török nagykövet Győrben

Törökország budapesti nagykövetét Borkai Zsolt polgármester október 18-án fogadta. Hasan Kemal Gür a győri kulturális intézményekbe is ellátogatott.

A nagykövet városunkban töltötte a keddi napot. Először Borkai Zsolt polgármesternél tett látogatást, ahol elmondta, a török nép nagy tisztelettel van a magyarok iránt, ha Törökországban elhangzik az a szó, hogy „magyar”, kapuk nyílnak meg.

Hozzátette, Győr minden szempontból hazánk egyik kiemelkedő városa, nagyon szép, rendezett és tiszta, gazdasága és kultúrája is magas színvonalú.

A nagykövet azzal a céllal érkezett hozzánk, hogy elsősorban kulturális kapcsolatokat keressen Törökország és városunk között, ezen túl egyetemi együttműködéseket is elősegítene. A Borkai Zsolttal folytatott megbeszélés során több sporttal kapcsolatos lehetőség is felmerült.

Hasan Kemal Gür Szakács Imrénél, a megyei önkormányzatnál is látogatás tett, majd pedig a győri kulturális intézmények következtek.

A Városi Művészeti Múzeumban Grászl Bernadett igazgató fogadta a nagykövetet, ahol arról tárgyaltak a felek, hogy a jövő évben egy török kiállítás érkezne városunkba. A Győri Filharmonikus Zenekar vezetője, Fűke Géza társaságában Hasan Kemal Gür belehallgatott a zenészek próbájába, és egy esetleges cserekapcsolatról tárgyaltak.

Ugyancsak a kölcsönös szereplés lehetősége került szóba a Kiss Jánossal, a Győri Balett igazgatójával folytatott megbeszélésen. A nagykövet a színházban bepillantást nyerhetett a Rózsaszínház című előadás próbájába is.

Papp Zsolt