A termőföldtől az asztalig tegyük biztonságossá az élelmiszereket!

Győr+
2015.04.08. 11:12

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját.

Az idén ez alkalomból az élelmiszerbiztonság alapszabályaira hívják fel a figyelmet.

 

Az élelmiszerellátás szerteágazó és bonyolult folyamat, a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. A nem biztonságos élelmiszerek egészségi problémához vezethetnek. Az élelmiszereredetű megbetegedések döntő része az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítésére vezethető vissza, az élelmiszer-előállító vállalkozásoknál és magánháztartásokban egyaránt, mely egy kis odafigyeléssel megelőzhető. – hívja fel a figyelmet a világszervezet.

 

A nem biztonságos élelmiszerek körülbelül kétmillió ember – közöttük sok gyermek – halálában játszanak szerepet évente. Az élelmiszerek veszélyes baktériumokat, vírusokat, parazitákat és kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek több mint 200 betegségért felelősek, az egyszerű hasmenéstől a rákos megbetegedésekig. Nem biztonságos élelmiszer például a nem hő-kezelt állati eredetű étel, az ürülékkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek, a tengeri biotoxinokat tartalmazó rákfélék és kagylók. A WHO a világnap alkalmából öt pontos praktikus útmutatót tett közzé az élelmiszerek biztonságos kezelésére és elkészítésére. Tartsuk be a higiéniai, tisztasági szabályokat, kezeljük és tároljuk elkülönítve a nyers és főtt ételeket, főzzük, süssük át megfelelően az élelmiszereket, tároljuk azokat megfelelő hőmérsékleten, valamint használjunk biztonságos vizet és nyersanyagokat.

 

 

 

A győri önkormányzat a világnaphoz kapcsolódva már 21-ik alkalommal rendezi meg az Egészség Piac elnevezésű sorozatát, amelynek részleteiről itt számoltunk be. A városszerte tíz helyszínen zajló szűrővizsgálat és előadás-sorozat következő állomása most szombaton, április 11-én 9 órától az Újvárosi Művelődési Házban lesz, majd április 17-én, pénteken a Likócsi Művelődési Házban (délelőtt 10 órától a gyerekeknek, délután négy órától a felnőtteknek), illetve a ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban (14 órától), április 18-án, szombaton pedig Győrszentivánon a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban (9 órától). Az Egészség-Piac helyszínei, időpontjai és programjai itt olvashatók.