Győr+
2012.01.20. 13:22

A tatami fiatal tehetsége

Kiváló évet tudhat maga mögött Takács Márton, a Nicsi Judo Club versenyzője. A tizenhat éves sportoló negyedik magyar bajnoki címe mellett nemzetközi porondon is letette névjegyét, teljesítményének megkoronázásaként pedig megválasztották az év ifjúsági férfi judósának is.

Takács Márton tavaly szerezte meg negyedik magyar bajnoki címét, évek óta magyar válogatott és a Heraklész-bajnokprogram tagja. A tatamin mutatott teljesítménye alapján a szakembere egyöntetűen úgy ítélik meg, hogy a fiatal tehetség korosztálya nemzetközi élmezőnyéhez tartozik.

– Négyéves korom óta judózom, a szüleim hoztak le edzésre, hogy mozogjak valamit. A bátyám is a Nicsiben sportolt, de ő később abbahagyta, én viszont még mindig itt vagyok. A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tizedik osztályos tanulója vagyok, az iskola és a judo pedig lényegében minden időmet kitölti. Szerencsére az iskolában tolerálják, hogy sportolok, sokat segítenek és mindig elengednek a versenyekre. Győrött hetente háromszor edzek, emellett egy erőnléti tréning is vár rám. Minden héten egyszer Budapestre kell utaznom és ott is gyakorolnom, ezt a Heraklész-programban résztvevők számára kötelezően előírták. Ez sok lemondással jár, kevés lehetőségem van szórakozni és a versenyek előtti fogyasztások sem éppen kellemes emlékek, de mindez megéri, és szerencsére ezt az eredmények is bizonyítják – mesélt a mindennapokról lapunknak Takács Márton.

A fogyasztásra azért van szükség, mert a nemzetközi színtéren versenyző ellenfelek gyakran saját súlycsoportjuknál lejjebb indulnak, hogy nagyobb esélyük legyen a győzelemre. Az eredményesség érdekében a magyar tehetségnek is hasonlóképp kell tennie. Előfordult, hogy kilenc kilogrammtól kellett megszabadulnia verseny előtt, ami embert próbáló feladat. A versenyző tavaly részt vett az ifjúsági Európa-kupa-sorozaton, ahol egy ezüstéremmel (Ploiesti) és két ötödik helyezéssel (Zágráb, Kijev) kvalifikálta magát a Máltán megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságra. Ott ötödik helyezést ért el.

– Az Európa-bajnokság volt a legjobban sikerült versenyem tavaly. Előbb egy örmény, majd egy azeri ellenfelet győztem le, az elődöntőben viszont alulmaradtam a későbbi győztes olasz versenyzővel szemben. A bronzmérkőzésen vitatható körülmények között a hosszabbításban veszítettem, aminek akkor még egyáltalán nem örültem, de utólag boldog vagyok az ötödik helyezésemmel. Ezt követően Törökországban részt vehettem az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, ami nagy megtiszteltetés volt, hiszen mindössze két magyar judós kapott meghívást a fiúk közül. Itt is ötödikként zártam, de nem csak ezért volt nagy élmény a versenyzés, hiszen más sportágakkal is megismerkedhettem a lelátón ülve.

A remek nemzetközi szereplés hatására a Magyar Judo Szövetség az év ifjúsági judósának választotta Takács Mártont, aki elmondta, titkon reménykedett az elismerésben, noha számos más tehetség is bontogatja szárnyait a korosztályban. Ahogy a tizenhat éves tehetség fogalmazott, amellett, hogy örül a díjnak, ez további motivációt is jelent neki.

– Idén már nem az ifjúságiak, hanem a juniorok között indulok (16–19 éves korosztály – a szerk.). Mivel a legfiatalabbak közé tartozom, akár három évvel idősebb judósokkal is szembekerülhetek, így ez amolyan tanulóév lesz számomra. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem várok magamtól eredményeket rögtön az első évben, szeretnék a magyar bajnokságon is dobogós lenni és nemzetközi szinten is érmeket szerezni. Én inkább technikás judós vagyok, elsősorban ezzel próbálok győzni, nem erővel, és ez a taktika idén is érvényesülhet – mondta a 2012-es évről Takács Márton, akit a judóshoz fűződő viszonyáról is megkérdeztük.

– Sok szépsége van a sportágnak, élvezem a küzdelmet, és az eléggé unalmas erőnléti edzések kivételével mindent szeretek benne. Testben és lélekben is megedz, az itt tanultakat pedig az élet más területein is hasznosítani tudom. A judo ez életem, a barátaim is ide kötnek. Szeretném felnőttként is minél magasabb szinten folytatni a sportolást, nagy álmom, hogy egyszer eljussak egy olimpiára – zárta a beszélgetést az év ifjúsági judósa, aki 2020-ban valóra váltaná az álmát.

Mester a tanítványról

– Minden, ami kell a judóhoz, az Marciban megvan. Szorgalmas, kitartó és rendkívül technikás, ami igazán ritkaságszámba megy – fogalmazott Nagy János, a Nicsi Judo Club edzője, aki hat éve dolgozik együtt Takács Mártonnal. – Tavaly kiemelkedő évünk volt, a célunk, hogy idén is eljussunk a világversenyekre, és hasonló eredményekkel térjünk vissza. A klubunkban több mint kétszáz fiatal sportol, közülük mintegy húszan versenyeznek. A judo önfegyelemre tanít, a gyermekek elsajátítanak bizonyos alapmozgásokat és megtanulnak esni, aminek különösen nagy jelentősége van. Igazi közösségépítő sportág, a klubnál mindenki barátja mindenkinek, akár kicsi, akár nagy – tette hozzá az edző.

Lakner Gábor