Győr+
2011.10.21. 10:44

„A szenvedély nem az értelem szavaival érvel”

A drogfogyasztás és az alkohol mellett az energiaitalok és a vízipipa káros hatásaival, illetve a megelőzéssel is foglalkoznak azok a kiadványok, amelyeket a Győr Városi Kábítószerügyi egyeztető fórum adott ki.

„A szenvedély nem az értelem szavaival érvel” – ezzel a Márai idézettel kezdte tájékoztatóját dr. Somogyi Tivadar alpolgármester pénteken. Elmondta, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a győri önkormányzat támogatásával jelent meg az a két kiadvány, amelynek célja a figyelemfelhívás, a prevenció.

Sajnos az alkohol és drogfogyasztás mértéke évről évre növekszik a fiatalok körében, ezért tudatosítani kell a szülőkben, a gyerekekben és a pedagógusokban is, hogy ez egy valós, komoly veszély. A város a maga eszközeivel mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a fiatalok megértsék, a saját és a családjuk életét is tönkretehetik könnyelműségükkel.

Miklósyné Bertalanfy Mária WHO koordinátor kifejtette, a két kiadvány közül az egyik fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szól, míg a másik, 32 ezer példányban megjelenő a szülőknek, és minden potenciális érintettnek.

A hosszabb kiadvány foglalkozik többek között a legutóbbi droghelyzet felméréssel, és a különböző szenvedélybetegségek veszélyeivel is. Az új „divatok” közül a szakember példaként említette a rohamivást, ami a fiatalok körében terjedt el, és amelynek során 1,5-2 óra alatt kábultra isszák magukat. Ez a fajta alkoholizálás növeli a függőség kialakulásának esélyét, súlyos esetben alkoholmérgezés, szívmegállás is lehet a következménye.

Szintén valós probléma, hogy számos új drog még nem szerepel a tiltólistákon, ezért ezek árusítása még egyszerűbb, mint a tiltott szereké. Hatása azonban ugyanolyan ártalmas. Vannak szerek, amelyeket – színtelen, szagtalan volta miatt – lányok italába kevernek, és kábult állapotukban könnyen válnak nemi erőszak áldozatává.

A koordinátor a szülői felelősségre is kitért. Sajnos országos tanulmány bizonyítja, hogy a 10-14 éves gyerekek egyötöde iszik reggelire energiaitalt, és az iskolai büfék negyedében lehet hozzájutni a koffeines termékekhez. Komoly tévhit az is, hogy a vízipipa kevésbé ártalmas mint a cigaretta. A víz nem szűri ki a káros anyagokat, ráadásul az eszközt szájról szájra adják, ami a hepatitis és a TBC terjedésének kockázatát is növeli.

A szülőknek szóló kiadvány bemutatja a leggyakrabban használt drogokat, azokat a jeleket, amelyek a gyerek kábítószer fogyasztására utalnak, a gyanút keltő tárgyakat, illetve azokat az intézményeket, ahova a szülők ilyen esetekben fordulhatnak.

Az újonnan létrehozott kef.gyor.eu honlapról a két kiadvány hamarosan letölthető.

Papp Zsolt