Hirdetés
Központi választási információs szolgálat
MTI
2019.10.02. 08:18

A szavazás végéig működik a visz

A szavazókörök címéről, a mozgóurna-igénylésről és a nemzetiségi szavazásról érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (visz).

Hirdetés

Az Alkotmány utcai központi választási információs szolgálat a 06-1-795-3310-as telefonon munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, a választás napján, október 13-án pedig reggel 6-tól este 10 óráig fogadja a hívásokat.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéses vagy mozgóurnás szavazásról. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

Hirdetés

A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján.

A központi visz-nél nem ritka a napi száz telefon, és a szolgálat napi 15-20 e-mailt tud megválaszolni.

A választópolgárok leggyakrabban a lakóhelyük szerinti szavazókör címéről érdeklődnek, amit a választás kitűzéséről szóló értesítő is tartalmaz, illetve bárki ellenőrizheti azt az NVI internetes tájékoztató oldalán. Sok érdeklődő a mozgóurna-igénylés szabályairól kérdezi a visz-t.

Kapcsolódó témák: #belpolitika | #választás 2019 |
likeold
a fb oldalunkat