Győr+
2012.10.05. 15:38

A szabadságharc hőseire emlékeztünk

A városi megemlékezésen az Aradi 13 és a szabadságharc valamennyi hőse előtt tisztelegtünk a Batthyány téren.

Az ünnepségen a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjai adtak szívhez szóló műsort. Dr. Somogyi Tivadar emlékező beszédében úgy fogalmazott, az Aradon kivégzett tábornokok között volt német, osztrák, szerb, örmény vagy éppen horvát nemzet fia is. Különbözött származásuk, vallásuk. Egy valami azonban közös volt bennük: a szabadságba vetett hitük. „Szabadság, itten hordozák véres zászlóidat, S elhulltanak legjobbjaink a hosszú harc alatt.” Így történt ez az 1849-50-es években a habsburg megtorlás időszakában. A kegyetlen Haynau könyörtelen bosszút állt a magyar szabadságharc hősein. (…)

 

„És annyi balszerencse közt, oly sok viszály után, megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán!” – folytatódnak a Szózat korábban elkezdett sorai. Vörösmarty Mihálynál jobban senki nem tudta, hogy a magyar nép mire képes. Talpra áll, felemeli fejét, és erőt tud meríteni a múltból, még ha véres is. Mert a hősi halált halt vértanúknak számtalan üzenete kell, hogy legyen a mai korban is. Nekünk üzennek, az ő utódaiknak! (…) Az aradi 13 még ma is azt üzeni: „Amiben hiszünk, azért érdemes áldozatot hozni.” Mi pedig ma is hiszünk a független Magyarországban, ahogyan ők is életüket adták a szabad, polgári Magyarországért! Ma is hiszünk abban, hogy hazánkat nem lehet zsarolással, kényszerrel kívülről irányítani, ahogyan ők is harcoltak az elnyomás ellen! Ma is hiszünk a döntések szabadságában, nemzetünk szuverenitásában és abban, hogy a magyar emberek érdeke mindenek felett áll!

 

 

 

Dr. Somogyi Tivadar kiemelte, egy nemzetet forrasztanak össze a múlt fölénk magasodó, felemelő pillanatai. Még ha tragédia, vagy gyász kíséri is, a magyar nemzetet megerősíti. Ilyenkor mindig egységes a magyar, a világ minden pontján együtt emlékezünk! Vannak ilyen pillanatok, mikor megszűnik a széthúzás, a viaskodás, egy Magyarország, egy nemzet vagyunk! „Kívánom, hogy ne csak pillanatok jussanak nekünk, hanem az összetartozás érzése jellemezze hazánkat, a magyar embereket! A történelem számtalanszor bebizonyította már: a magyar nép egységben a legerősebb!” – zárta beszédét az alpolgármester.

 

Az ünnepség végén a győri diákság, pártok és szervezetek helyezték el az emlékezés virágait a Batthyány emlékoszlopnál.

 

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter