Hirdetés
Győr+
2012.05.19. 10:21

A Radnóti utcában épülhet meg az olimpiai központ

A volt Dózsa-pályán, a Radnóti utcai sporttelepen épülhet meg az olimpiai központ, amennyiben Győr sikerrel pályázik a 2017-es Ifjúsági Olimpiai Játékok megrendezésére. A létesítményt mostantól egy új egyesület, a Győri Atlétikai Club használhatja.

Hirdetés

Decemberben döntenek arról, hogy 2017-ben Győr rendezheti-e meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokat. Jelenleg gőzerővel készül a pályázat, ami kora őszre ölt végleges formát. A tervekről Bolla Péter, a polgármester kabinetfőnöke számolt be a Győr Plusznak.

Hirdetés

– A sikeres rendezéshez elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, ami azonban nem jelent pluszköltséget a városnak, hiszen egyébként is minden évben szerepel a céljaink között. A már meglévő csarnokokat fejleszteni szeretnénk, emellett egy olimpiai központot is fel kívánunk építeni. Ennek a Radnóti utcai sporttelep – a volt Dózsa-pálya – adna otthont, amely állami tulajdonban van, de folyamatban van az önkormányzat vagyonkezelési jogának bejegyzése, és a későbbiekben átvennénk az államtól a tulajdonosi szerepkört is. A pályázat sikere esetén kilenc sportágban – atlétika, judo, torna, úszás, tenisz, kerékpár, kézilabda, röplabda, kosárlabda – mérheti össze tudását a 14–18 éves korosztály. Az egyéni sportágak képviselői a leendő olimpiai központban versenyeznének.

– Nem szeretnénk beleesni abba a csapdába, amelyet számos, világversenyt rendező város sem tudott kikerülni. Sok helyen szembesültek azzal a problémával, hogy a rendezvény után nem tudták kihasználni a létesítményeket, ráadásul a fenntartásuk is költséges volt. Már a tervezésnél is takarékos energiaforrásokban gondolkodunk, hogy később ne legyen drága az üzemeltetés. Olyan olimpiai központot szeretnénk építeni, amely nemcsak egyetlen rendezvény otthonának lesz alkalmas, hanem a 2017-es játékok után is teljes kihasználtsággal működtethető – mondta a fejleményekről a kabinetfőnök.

A városnak rendkívül fontos, hogy egy nyertes pályázat esetén minél több győri fiatal szerepeljen az ifjúsági olimpián. Az önkormányzat szeretné ösztönözni a sportegyesületeket, hogy az említett kilenc sportágban kiemelten foglalkozzanak a 12 éven aluliakkal, hiszen öt év múlva ez a korosztály idősödik bele az olimpiai mezőnybe.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy a közelmúltban megalakult a Győri Atlétikai Club (GYAC). Ezen a néven a második világháborúig szerepelt egy klub a Radnóti utcai sporttelepen, majd megszűnése után a II. Kerület tette át ide székhelyét. Ezt a teljesen új egyesületet Jungi Csaba vezetésével egy tenni akaró és a posztra méltó elnökség irányítja. A klub olyan szakágakkal működik majd, amelyek az ifjúsági olimpia programjában is szerepelnek. Ugyan a labdarúgás nincs ezek között, a komoly hagyományok miatt labdarúgó-szakosztálya is lesz a GYAC-nak. A város kapcsolatban lesz a GYAC-cal, amely szerződés alapján használhatja a létesítményt – számolt be a Radnóti utcai sporttelep új egyesületéről Bolla Péter, aki idén is büszke a város sportsikereire.

– Győr rengeteget költ a sportra, és nagyon örülünk, hogy az eredmények alapján mindez jól hasznosul. A női kosárlabdázóknak és a női kézilabdázóknak köszönhetően már van két bajnokcsapatunk, a futsalosok az elődöntőben szerepelnek, és a labdarúgók is biztosan a dobogón végeznek. Emellett a másodosztályban vitézkedő csapataink is jól teljesítenek, és az egyéni sportolók hasonlóan szép sikereket szállítanak. Az utánpótláscsapatokban rengeteg gyermek sportol jó körülmények között, a fiatalok így hasznosan tölthetik szabadidejüket. Minden egyesület ahhoz méltóan teljesít, amilyen támogatást biztosítani tudunk számukra, és látjuk, hogy van értelme erre költeni. Győr a gazdaságban, a kultúrában, a sportban és az innovációban is kiemelkedőt nyújt, szeretnénk a rekreáció terén is előrelépni. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára adott legyen a lehetőség a sportolásra: az úszásra, a kerékpározásra, a futásra. Ennek érdekében további fejlesztésekben is gondolkodunk, hiszen szeretnénk, hogy a város minden szinten az élmezőnyben legyen. Úgy gondolom, minden lakos büszke lehet Győrre, amely a nehéz gazdasági helyzetben is kiemelkedően teljesít. Városunk országszerte példa a többi település számára, de nem szabad elbizakodottnak lennünk, tovább kell fejlődnünk, hogy még magasabb szintre jussunk – fogalmazott Bolla Péter, aki azt is elárulta, hogy jövőre a nyári fesztiválokba a sportot is igyekeznek minél jobban bevonni.

Lakner Gábor

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat