Hirdetés
Győr+
2012.02.01. 15:06

A Prado Mona Lisa-másolata egyszerre készült Leonardo híres művével

Olyan Mona Lisa-portrét találtak a madridi Pradóban, ami Leonardo da Vinci művével egy időben készült a híres modellről.

Hirdetés

Az utóbbi idők legszenzációsabbnak tartott művészeti felfedezése egyúttal azért is izgalmas, mert további információkkal szolgál arról, milyen lehetett a modell valójában.

A kép keletkezésének körülményeire a múzeumban zajló restaurációs munkák során derült fény – ismertette a The Daily Telegraph szerdai online kiadása.

Sokáig azt gondolták, hogy a munka egyike a Leonardo halála után tucatnyival született másolatoknak. A restaurálás közben azonban felmerült, hogy a festményt Leonardo egy tanítványa készíthette, aki mesterével egy időben vihette vászonra a modell képmását.

Az eredeti Leonardo-képet a Louvre őrzi üvegfal mögé zárva. Az ecsetvonások az idők során megsötétültek, ami miatt a modell idősebbnek látszik. A mű tisztítását és restaurálását azonban túl kockázatosnak ítélik a szakemberek.

A tanítvány sokkal jobb állapotban fennmaradt művének fárasztó munkával történt felújítása után feltárult, valójában milyen fiatal lehetett a modell.

“Sokkal elevenebb képet nyújt vonzó szeméről és jellegzetes mosolyáról” – idézte a felfedezésről beszámoló Art Newspaper című szaklapot a telegraph.co.uk.

Abban a felfedezés óta mind a Louvre, mind a Prado szakemberei egyetértenek, hogy a kortárs másolat Leonardo műtermében, a mester munkájának születésével egy időben készült.

A világ egyik leghíresebb portréja Lisa Gherardinit, egy firenzei ruhakereskedő feleségét ábrázolja, a művészettörténészek szerint 1503 és 1506 között festette a reneszánsz mester.

(MTI)

Hirdetés