A parkolóházak használatára ösztönöz az új rendelet

Győr+
2011.10.28. 09:31

Ha a győri képviselő-testület pénteken (október 28.) elfogadja az erről szóló előterjesztést, akkor januártól új díjtételekkel kell számolnia a belvárosban parkoló autósoknak. Az anyag szerint változik az egyes utcák díjövezeti besorolása is, illetve lesznek olyan területek is, ahol az eddigiekkel ellentétben fizetni kell a parkolásért.

A legfontosabb változást a parkolási övezetek módosítása jelenti, erre részben az útépítések következtében megváltozó belvárosi forgalmi rend miatt van szükség. A beruházások miatt bizonyos utcákban parkolóhelyek szűnnek meg, ezeket is módosítják az új övezeti felsorolásban. A gazdasági és tulajdonosi bizottság elnöke által benyújtott javaslat szerint az övezetek módosítását az indokolja, hogy a felszíni fizetőparkoló-hálózat jelenlegi kiterjedése mellett alkalmazott díjövezetek száma magas. Az Árpád úton végig haladva a parkolóhelyek óradíja hétszer változik meg. Hasonló helyzet áll fenn a Pálffy–Újvilág–Újkapu–Móricz–Teleki utcák által határolt területen, ahol a történelmi belvároshoz szervesen hozzátartozó szűk közökkel taglalt utcákban három díjövezet váltja egymást. A díjövezetek gyakori váltakozása nehezíti az eligazodást, és sokszor a gépjárművezetők figyelmetlensége miatt kerül sor pótdíj kiszabására. A szakmai elveket figyelembe véve gyalogos övezethez közeli parkolókban magas díjövezeti besorolást, attól távolodva alacsonyabb díjövezeti besorolást kell alkalmazni – így az előterjesztés. Az indokok között szerepel az is, hogy a gépjármű tulajdonosokat a parkolóházak használatára ösztönözzék a felszíni parkolók helyett.

A javaslat a gyalogos és a korlátozott behajtási övezetet körülvevő Bécsi kapu tér– Zechmeister utca–Jókai utca–Szent István út–Gárdonyi utca–Újvilág utca–Újkapu utca–Móricz Zsigmond rakpart által körülhatárolt területen egységesen a jelenleg csak a Baross út környékén érvényes 400 forintos óránkénti díjat alkalmazná. Ehhez az I.-es díjövezethez tartozna a Kisfaludy utca Czuczor G. u.–Teleki L. u. közötti szakasza és a Varga utca Lukács S. u.–Batthyány tér nyugati oldal közötti szakasza, ahol most még ingyenes a parkolás. Az ettől kifelé eső belvárosi területek egységesen a II. díjövezetbe kerülnének, és 200 forint lenne itt egy óra parkolás. Ezen utcák többségében egyébként 2003 óta változatlan 80 forintos, illetve 100 forintos parkolási díjak vannak érvényben. Újdonság, hogy a Kamara utcai, a Révai parkolóház melletti eddig ingyenes parkolóöböl is ebbe a díjövezetbe tartozna.

A fizetőparkoló-hálózat északi, nyugati és déli irányú kiterjesztésére a GYŐR-SZOL Zrt. a Széchenyi István Egyetemmel telítettségi vizsgálatokat végeztetett. A vizsgálatok során kiderült, ezeken a területeken munkanapokon az átlagos telítettség meghaladja a 70%-os mértéket, amely jogszabályi feltételét képezi új fizető parkolóhelyek kijelölésének. Az új területeket III. díjövezeti besorolással 100 Ft/óra díj fizetése mellett vonnák be a fizetőparkoló-hálózatba. Szombati napokon a kihasználtság legtöbb esetben nem érte el a 70%-os határt, ezért csak a munkanapok lennének díjkötelesek.

A részletes térképért kattintson a képre!