Győr+
2011.07.15. 14:42

A pannonhalmi főapátságban temetik el Habsburg Ottó szívét

A pannonhalmi bencés apátságban leli végső nyugalmát az utolsó uralkodó osztrák császár és magyar király legidősebb fiának, az Európai Parlament képviselőjének, a Nemzetközi Páneurópai Unió tiszteletbeli elnökének a szíve. Az önmagát mindig is bencés diáknak valló Habsburg Ottó évekkel ezelőtt döntötte el, hogy végrendeletében azt kéri: a szívét a testétől külön, Szent Márton hegyén helyezzék örök nyugalomra.

Az urnahelyet két éve alakították ki az altemplom padlózatának a középpontjában.

A Habsburg család hagyományos temetkezési helye egyébként a bécsi kapucinus rend kriptája. Ebbe a világon egyedülálló létesítménybe – melynek megépítéséről Anna császárné végrendeletében rendelkezett – csaknem négy évszázada temetkeznek a császári ház tagjai. Itt található mások mellett Mária Terézia és I. Ferenc császár dupla sírhelye is. A templom alatti kriptát az évszázadok alatt nyolcszor bővítették.

A temetési szertartásnak régi hagyománya, szigorú rendje van. A holttestet bebalzsamozzák, a szívet kiveszik, s azt külön temetik el. A monarchia fennállása alatt a bécsi Augustinerkirche Loretói-kápolnájában, a Szívkriptában vörösrézből készült urnákba temették a test többi részétől kiválasztott szíveket. A Szívkripta egyébként vasárnap a nyilvánosság számára is látogatható.

A németországi, pöckingi otthonában 98 korában elhunyt Habsburg Ottó szíve tehát hazánkban, közelebbről Pannonhalmán marad. A Habsburg-titkárság két szemponttal indokolta a választást: egyrészt a szív urna elhelyezése hagyomány a családban, másrészt Pannonhalma igen közel állt az elhunyt szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven. Habsburg Ottó 2002-ben látogatott hivatalosan Pannonhalmára, ahol a vendégkönyvben bencés diáknak nevezte magát. Elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát is.

A páneurópai szellemiség kiemelkedő személyiségének búcsúztatása Németországban már a múlt héten megkezdődött. A szívét tartalmazó urnát vasárnap este hétkor szűk családi körben, s az akkreditált újságírók jelenlétében, latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással helyezik el a bazilika altemplomában. Előtte a budapesti Szent István-bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.