Győr+
2011.08.27. 07:58

A megszűnő köztestületek képviselői a MOB közgyűlésébe és elnökségébe kerülnek

Az új sporttörvény egyik legnagyobb változása lesz, hogy a jelenleg még meglévő köztestületek megszűnnek, egyedül a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) marad meg, és veszi át a sport irányítását – mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke pénteken Salgótarjánban. Azt is közölte, hogy ezen testületek képviselői bekerülnek a MOB közgyűlésébe és elnökségébe.

A Megyei Jogú Városok IX. Sporttalálkozójához kapcsolódó sportkonferencia előtti sajtótájékoztatón Borkai Zsolt kifejtette: a köztestületeknél kialakult szakmai munkának mindenképpen folytatódnia kell. A MOB koordinációt lát majd el, és nagyon szoros kapcsolatban az államtitkársággal – tette hozzá.

Az elnök azt is elmondta, a MOB költségvetése sokszorosára növekedett a korábbi évekhez képest, idén több mint 6 milliárd forintból gazdálkodik, és ez jövőre tovább emelkedik azért is, mert az olimpiai bizottsághoz kerül az utánpótlás irányítása is, ahol szintén többmilliárd forint áll rendelkezésre.

Borkai Zsolt kitért arra is, hogy a sporttörvény kisebb módosítása már 2011-ben bevezette az egycsatornás finanszírozást. A MOB-on keresztül finanszírozzák a még meglévő köztestületeket, így a nem olimpiai sportágak testületét, a fogyatékossággal élők sportszervezeteit, a diáksportot, egyetemi sportot. 2012-től pedig – amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényt – az egész sport irányítása a Magyar Olimpiai Bizottsághoz kerül, ami egycsatornás finanszírozási rendszerről és egységes koncepcióról fog szólni – tette hozzá.

A MOB elnöke az MTI-nek elmondta: a most működő köztestületek nem oszlanak fel, más jellegű szervezetté alakulnak, ami azt jelenti, hogy a szakmai munkát továbbra is végezni fogják. Ők készítik el az adott területek koncepcióját, a MOB pedig ez alapján dönti el, hogy melyik szervezetnek milyen struktúrában és milyen mértékben tud támogatást adni.

Borkai Zsolt közölte: a változás miatt átalakul a MOB közgyűlése és elnöksége is, hogy a megszűnő köztestületek képviseltessék magukat a MOB testületeiben, elmondhassák szakmai programjukat.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI kérdésére azt válaszolta: mindezen változások után sem változik meg a szervezet elnevezése. Mint kifejtette, ez az elnevezés már rangot vívott ki Magyarországon, másrészt az olimpiai charta előírása szerint ennek a szervezetnek meg kell jelennie az adott országban.

A sajtótájékoztatón Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportigazgatási Főosztályának helyettes vezetője azt emelte ki, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezt igazolja az a döntés is, hogy a társasági adóból már levonhatók a sporttámogatások, és ide sorolta azt is, hogy a MOB az első az egyenlők között típusú szervezetként tudjon működni.

(MTI)