Győr+
2011.12.20. 14:11

A magyar-szlovák határon átnyúló sürgősségi ellátást modellezték uniós támogatással

A magyar-szlovák határon átnyúló sürgősségi egészségügyi ellátást modellezte egy katasztrófahelyzetet feltételezve a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a csallóközi Dunaszerdahely kórháza, európai uniós támogatással.

A sürgősségi ellátás fejlesztését szolgáló program keretében két mentőautóval és egy inkubátorral gyarapodott a győri fekvőbeteg-ellátó intézmény – mondta Skaliczky Zoltán szervezési igazgató a keddi projektzáró sajtótájékoztatón, Győrött.

Mint hozzátette, a feltételezett katasztrófahelyzetben a magyar, a lengyel és a szlovák “sérültek” szimulált ellátásánál nem a nemzeti hovatartozás döntött, hanem az a kiemelt szempont, hogy oda szállítsák őket, ahol a leghamarabb orvosi ellátáshoz jutnak.

Skaliczky Zoltán összegzése szerint a tűzoltók, a vegyvédelmi alakulatok, a mentőszolgálatok jól vizsgáztak, gondot jelentett viszont, hogy a két ország központi kommunikációs híradórendszerét, az úgynevezett TETRA-rádiórendszert nem sikerült összekapcsolni, pedig a szükséges előkészületeket megtették a szervezők.

A projekt részeként két mentőautót szerzett be a Petz kórház, a járművek rohamkocsi-felszereltséggel rendelkeznek. Elsősorban rendezvények, sportesemények biztosítására használják majd a kocsikat, de a koraszülöttek szállításába is bekapcsolódnak. Erre a célra inkubátort vásároltak, amely az új mentőautókban rögzíthető, azok elektromos hálózatához csatlakoztatható. Ezen túl a projektben részt vevő kórházak szakembereit oktatás keretében készítették fel a katasztrófahelyzetek kezelésére.

Az unió 342 ezer euróval támogatta a projektet a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A magyar fél teljes beruházása 230 ezer euróba került. Ebből az összegből több mint 195 ezer eurót tett ki az uniós forrás, 10 százalék volt a hazai társfinanszírozás, öt százalék pedig az önrész.

(MTI)