Győr+
2012.01.19. 12:54

A magyar kultúra napja – Fotókiállítás Tatabányán

Tatabányán Kárpát-medencei középkori falképekből rendezett fotókiállítással, elismerések átadásával és az Új Forrás folyóirat januári számának bemutatásával, Dorogon Pécsi L. Dániel jelképművész kiállításával ünneplik a magyar kultúra napját.

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház Kortárs Galériájában szombaton a szepességi gótikus templomok freskóinak részleteit, valamint a gömöri középkori templomok freskóit mutatja be fotóin a szlovákiai Méry Gábor. A kiállítást Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg.

A színházban a városi önkormányzat rendezvényén a Tatabánya Kultúrájáért elismerést veheti át Cserteg István, aki az 1993-ban életre hívott Peron Music Alapítvánnyal országos könnyűzenei zenei tehetségkutató mozgalmat szervezett és működtet napjainkban is.

A tatabányai városi könyvtárban január 24-én, kedden Szerkesztőségi csizma az asztalon címmel az Új Forrás szerkesztőinek frissen megjelent könyveit és a folyóirat januári számát mutatják be Egyed Attila Jászai-díjas színművész és Jász András, a Ghymes szaxofonosának közreműködésével.

A Dorogi Galériában január 20-án, pénteken Pécsi L. Dániel jelképművész kiállítását nyitja meg Kukorelli István egyetemi tanár.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

(MTI)