Hirdetés
Győr+
2012.04.01. 09:31

A lépcsőház nem raktár: hárommilliós is lehet a tűzvédelmi bírság

Január elseje óta megszűnt a hatóság mérlegelési lehetősége, így a katasztrófavédelem köteles megbírságolni azt a lakóközösséget, amelyik nem tartja be a tűzvédelmi előírásokat.

Hirdetés

Engedély nélkül tilos például a lépcsőházakban éghető anyagok, tárgyak, így növények elhelyezése, vagy a menekülésre számításba vett kijárat eltorlaszolása, leszűkítése. A legalacsonyabb büntetési tétel 45 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint. Mivel a bírságolási gyakorlat nem egyértelmű, a szabályszegő lakó helyett akár az egész lakóközösséget is terhelheti a megállapított büntetés.

Hirdetés

Növények és cserepes virágok a folyosón, ágyak, fotelek a lépcsőházban, ráccsal elzárva. Sértik a jogszabályt, ha csak a lakóközösségnek nincs engedélye a tárolásukra. Tudják ezt a közös képviselők és a lakásszövetkezetek is, ezért szinte mindenhol felhívásokat tesznek közzé, hogy a lakók tisztában legyenek azzal, milyen bírságra számíthatnak.

– Tájékoztatjuk a lakókat, illetve a tűzvédelmi szabályzatokat kitesszük a lépcsőházakba, felhívjuk a figyelmet, hogy ezt gondosan olvassák el, illetve írásban is tájékoztatjuk őket, hogy az előírásokat be kell tartani – mondta Németh Ferenc marcalvárosi közös képviselő. Megtudtuk: sokan használják raktárnak a lépcsőházakat, ami nem csak tűzveszélyt idéz elő, de a lángok megfékezését is nehezíti.

– Nagyon sokan vannak, akik a már elhasznált bútoraikat kiteszik a lépcsőházakba, és ott próbálják meg tárolni, mivel az alagsori tárolóhelyiségek nagyon kisméretűek. Sajnos tapasztaltunk olyat is, hogy nappalit rendeztek be a lépcsőházban a lakók – fogalmaz Németh Ferenc.

– A hatóság képviselője eztán nem mérlegelhet, nem tehet semmit, a tűzvédelmi bírságot egyből ki kell szabni – tájékoztatott Bakcsányi Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó-főhadnagya. Hozzátette, ha korábban egy házban megsértették a tűzvédelmi előírásokat, akkor kilátásba helyezték a bírság kiszabását, a türelmi idő azonban megszűnt.

– Eddig sem volt hátrány, ha szakember véleményét kérték ki a lakóközösségek vagy az intézmények vezetői tűzvédelmi szakterületen, viszont mostantól még fontosabb az ő alkalmazásuk. És itt nem a hatósági emberekre gondolok, hanem meg kell keresni azokat a középfokú tűzvédelmi végzettséggel rendelkező szakembereket, akik kimennek és a helyszínen megnézik, hogy a létesítmény tűzvédelmi szempontból megfelel-e a jelenlegi jogszabályoknak, vagy sem – így Bakcsányi Péter.

Ugyan a biztosítótársaságok szabályzatában még nem jelentek meg a menekülő-útvonalak és lakások megközelíthetőségére, szabadon hagyására vonatkozó előírások, de a Győr Plusz által megkérdezett szakemberek úgy fogalmaztak, hogy a kártérítési mértéket százalékosan fogja befolyásolni a tűzoltóság által kiállított jegyzőkönyv tartalma, amelyben minden esetben feltüntetik az akadálymentesítés hiányát.

– A társasházban lakók elemi érdeke a jogszabály betartása, mert a vagyoni káron kívül emberéletbe is kerülhet, ha a segítség nem tud időben érkezni. Gondoljunk csak arra, hogy a közelmúltban több olyan tűzeset történt, melyben halálos áldozatokat követelt a „sima” bejárati ajtó is, hiszen pánikhelyzetben a lakók – főleg idős emberek, gyerekek – nem tudják a zárakat időben kinyitni, ezzel saját menekülésüket meggyorsítani, vagy egyáltalán lehetővé tenni. A többemeletes társasházaknál az időtényező az egyik legfontosabb szempont a tűz továbbterjedése szempontjából, akár percek is eldönthetik több lakás, több személy sorsát – fogalmazott Pongrácz Péter, az egyik győri biztosító értékesítési igazgatója.

Bakács László

Fotó: Szigethy Teodóra

likeold
a fb oldalunkat