Győr+
2011.08.25. 19:07

A legkiválóbb magyar borok találkozója Győrben – FRISSÍTETT

A kulturált, igényes borfogyasztást, a város polgárainak közös örömét, szórakozását szolgálja a IV. Győri Bornapok rendezvénysorozata – mondta Borkai Zsolt, a város polgármestere, aki megnyitotta a Széchenyi téri programot.

Délután öt óra óta egyre többen érkeznek a Széchenyi térre, ahol hatvan borász kínálja nedűit. Az idén tíz helyen feltöltőkártyát lehet vásárolni legkevesebb ezer forintért. Valamennyi borásznál ezzel fizethetünk. A megmaradt pontokat visszaváltják forintra.

A rendezvényt a borlovagok zenés felvonulása nyitotta meg, majd Borkai Zsolt polgármester köszöntötte a résztvevőket.

A polgármester és Bolla Péter kabinetfőnök a gyorplusz.hu asztalánál elmondta: az eddigi bornapok nagy sikert arattak a városlakók és a turisták körében. Borkai Zsolt hangsúlyozta: nemcsak idegenforgalmi szempontból tartják fontosnak a rendezvényt, hanem a győrieknek szeretnének igazi könnyed, nyári programot kínálni, melynek keretében beszélgethetnek, poharazhatnak.

A protokoll szerint sötét öltönyben álló Borkai Zsolt nem tagadta, hogy noha nagyon szereti a finom vörösborokat, ilyen melegben legszívesebben egy hamvas fröccsöt kortyolna. Bolla Péter némi öniróniával megjegyezte: most tapasztalja azt a mondást, hogy ahogy öregszik az ember, egyre inkább a fehér borokat szereti.

Serfőzőné Tóth Andreának, a város kulturális főosztályvezetőjének a bornapokról az elegancia, a kulturált italfogyasztás jutott az eszébe. A nyári programok színvonalát és fogadtatását egyértelműen sikernek minősítette. Hozzátette: ebben a kánikulában ugyan nehéz elképzelni, de az időjárás néhány programot megzavart. Ennek ellenére a rendezvény az idén is rengeteg győrit megmozgatott.

Felségével érkezett a bornapokra dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. Zsuzsa asszony elmondta, hogy Győrújbaráton született, náluk természetes volt az evés utáni illő borozgatás, mely hangulatot csinált a jóízű beszélgetésekhez. Nagyon jó, hogy ezek a beszélgető alkalmak városi szinten is megvalósulhatnak, illő környezetben, remek hangulatban.

Dr. Somogyi Tivadar belvárosi képviselőként, a Széchenyi tér felújításának egyik fő szorgalmazójaként igazolva látta azt a célt, hogy a tér a város közösségi fóruma legyen. Ha Győr a találkozások városa, akkor a Széchenyi tér a győriek találkozási helye- fogalmazott az alpolgármester.

Találkoztunk a téren Forgács Péter színész rendezővel, a Győri Nemzeti Színház igazgatójával. Sietett átöltözni, mert este fellép a téren, holnap pedig már Budapesten mutatják be A tizedes meg a többiek című előadást. Forgács főleg a vörös borokat szereti, s bár esti autóútja miatt nem ihat, a tér zsongása, hangulata élményt jelent neki.

A tér sarkában mentősök figyelnek a biztonságra. Arra figyelmeztetik a fesztiválozókat, hogy a nedűk kóstolása mellett, egyenek eleget és igyanak sok ásványvizet.

Már rengetegen vannak a téren, a borkínáló faházak és a színpad előtt egyaránt. A gyorplusz.hu asztalánál borlovagrendek tagjai vendégeskedtek. Dr. Écsi Béla, az Európai Borlovagrend Magyar Konzulátusának képviseletében azt mondta: a győri az ország legnagyobb, legigényesebb borfesztiválja. Nagyon fontos, hogy ennek a rendezvénynek „van logisztikája”, és igényes faházak sorakoznak a borutcákon.

Én magam rendes borivó ember vagyok, tette hozzá az ügyvédként praktizáló dr. Écsi Béla, kedvencem a száraz rizling. Écsi szerint ez a rendezvény közelebb hozza egymáshoz az embereket, „ közösösen élhetjük meg, hogy egy jó hangulatú, remek város lakói vagyunk”, hangsúlyozta.

Felkereste asztalunkat a Somlói Borlovag Klub több tagja. Matting Dezső és Molnár Levente szőlőtermelők, borászok és a lovagrendben is dolgoznak.

– A somlói bor legnagyobb felvevőhelye, piaca Győr, mely ma már a somlói vidék kitűnő barátja- hangsúlyozták.

Szabadi János honismereti kutató, aki győri létére a somlói klub tagja, hozzátette: rendkívül szoros a barátság a somlói termelők és a győri borfogyasztók között. A borlovagrendek tagjai közül a somlóiak jöttek el a legtöbben.

Más városból érkezőkkel is találkoztunk a téren. Babos Gézáné pedagógus Csornán lakik férjével és Győrben élő lányával, a többszörös magyar bajnok Babos Ritával kóstolt bele a rendezvény hangulatába.

A pannonhalmi Irsai Olivér fogyasztotta a család minden tagja. A szüleit Rita hozta el a győri bornapokra, ahol remekül érzik magukat.

Az egyik asztalt ügyvédek ülték körbe, dr. Havasi Dezső, a megyei ügyvédi kamara elnöke és felesége dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke könnyű borokat kóstolgatott. Az ügyvéd úgy fogalmazott: eddig ez a legszínvonalasabb rendezvény. A négy év alatt barátokat hozott össze a bor Győrben, van, akivel évente csak itt találkoznak. A kicsit hangos elő zene ellenére remekül lehet beszélgetni, hangsúlyozta.

Véghné Debreczeni Márta kedvenc bora a Somlói Juhfark. A győri asszony férje a Somló környékéről származik, a Somlói Borlovag és Pálinka Klub Győr-Moson-Sopron Megyei főkonzulja. Hűségesek a tájhoz.

Debreczeni Márta szerint hangulatos a fesztivál, picit hangos zene ellenére is jól érzik magukat a tágas téren.

Bozsoki Kitti és Varga László már visszajáró vendégei a fesztiválnak. A fiatal párnak nagyon tetszik a bornapok hangulata, amit szerintük nagyon feldob az élőzene.

A nagy melegre való tekintettel könnyebb bort, a Sauska rosét választottak, de más pincészet termékeit is megkóstolják majd.