Hirdetés
Győr+
2012.06.16. 07:11

A külső városrészek felzárkóztatásáért dolgozik

Szabó Jenő már 14 éve tagja a közgyűlésnek, Ménfő és Gyirmót lakosait képviseli a győri önkormányzatban. Mint városüzemeltetési tanácsnok, szívén viseli a város külső részeinek fejlődését, Győr vérkeringésének főáramába való bekapcsolását is.

Hirdetés

A családi házas, külső övezetek felzárkóztatása kezdetektől fogva a szívügyem. Ennek érdekében szorgalmaztam magam is a lakóutcaprogramot, a csapadékvíz-elvezetés rendszereinek fejlesztését, a közterületek rendezését. A célok elérése érdekében folyamatosan készítjük a fejlesztési terveket, hogy a források rendelkezésre állása esetén rögtön meg tudjuk valósítani elképzeléseinket.

Hirdetés

Milyen változások történtek az ön képviselősége alatt a két településrészen?

Amikor először választottak meg, elhanyagolt területeket vettem át. A közterületek rendezetlenek, sok helyen gazosak voltak, lámpatest pedig csak minden második oszlopra volt felszerelve. Első feladatomnak ezek rendbetételét tartottam. Választókörzetemben ma már szépen gondozott közterületeket találunk. Számos utca burkolatát újítottuk fel, sok helyen forgalomtechnikai beavatkozásokkal éltünk a biztonságosabb közlekedés megteremtése érdekében. Ménfőn és Gyirmóton is sikerült megújítani a településközpontot, melynek során olyan igényes környezetet alakítottunk ki, amelyre büszkék lehetnek a helybéliek. Ezeken a részeken a csapadékvíz-elvezető árkok lefedésével esztétikusabbá vált az utcakép és parkolóhelyeket is ki tudtunk alakítani.

Milyen további fejlesztéseket sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban?

Mindkét településrész sportpályáin sikerült olyan körülményeket teremteni, ami nem csak a felnőttcsapatok, de az utánpótlás-nevelés hasznára is válik. Megújítottuk a templomok környékét is, ahol ugyancsak sikerült orvosolni a parkolási gondokat. A nevemhez kötődik a 83-as főút jelzőlámpás csomópontjainak kiépítése, amely biztonságossá tette a területen a közlekedést. A főút mentén kiépítettük a kerékpárutat is, amely biztosítja a körzet kerékpáros kapcsolatát Győrrel. Ménfőn a Szent Antal-szobor környéke, míg Gyirmóton a Szent László úti park és a Zúgó park újult meg, valamint mindkét városrészben igényes játszóterek épültek. A ménfői településközpontban új részönkormányzati épület és orvosi rendelő is létesült. A megnövekedett gyermeklétszám miatt komoly igény jelentkezett az óvodabővítésre, ezért építtettük meg a Horgas úti két új óvodaépületet.

Köztudott önről, hogy sokat tesz a helyi közösségi élet erősítéséért.

A közterületek és parkok szebbé tétele mellett támogatom a különböző intézményeket és azok közösségi programjait. Fontosnak tartom, hogy legyenek olyan rendezvények területünkön, amiket a helyiek magukénak éreznek, összegyűlnek, együtt ünnepelnek. Az ilyen alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit megálljunk és egymásra figyeljünk. A falunapokon túl kiemelném a ménfői szüreti mulatságot, Gyirmóton pedig a halászléfőző versenyt, amelyeket hagyományteremtő szándékkal kezdeményeztem, és amelyek évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Milyen jövőbeni fejlesztések várhatóak választókörzetében?

Hamarosan elkészül a Győri út jelenleg veszélyes Horgas utca–Fekete István utca– Zsellér utca csomópontjának átépítése, ahol kettős körforgalom létesül közvilágítással együtt. A közlekedés ezáltal nem csak dinamikusabbá és biztonságosabbá válik, de a mintegy harminc új parkolóhely révén a Bezerédj-kastély körüli parkolási gondok is enyhülnek. Az új gyalogátkelőhelyek révén a jövőben megteremthető a kastély közvetlen megközelítése is. Az ehhez szükséges járdaépítés forrását fel fogom kutatni. A közeljövőben mintegy húszmillió forintból megkezdődik a kastély tetőszerkezetének felújítása és a legszükségesebb állagmegóvási munkák. Folytatni kívánom a lakóutcák felújítását, valamint a csapadékvíz-elvezetés kiépítését és a közterületek állagának további javítását, folyamatos rendben és tisztán tartását.

A szisztematikus és előre tekintő munkában hiszek, ezért készítjük a különböző fejlesztési terveket, a településrészek megújítására irányuló elképzelések kidolgozását. Mára teljes mértékben megismertem választókörzetemet és annak problémáit. Jó kapcsolatot ápolok a lakossággal, az itt működő intézményekkel és szervezetekkel, mert úgy gondolom, hogy a dinamikus, jó irányba tartó fejlődés érdekében közösen kell dolgoznunk szűkebb környezetünkért, otthonunkért.

A helyiek szemével:

Percze Sándor evangélikus lelkész:

– Hat éve érkeztem Ménfőcsanakra, éppen akkor, amikor a képviselő úr kezdeményezésére megújultak a templomok előtti közterületek, a parkolók létesítésével pedig kulturált környezetbe érkezhetnek a hívek. Úgy látom, hogy Szabó Jenő sokat tesz a közösségi épületek rendben tartásáért, és az egész településrész arculatának kedvező irányba formálásáért. Örömteli, hogy a területen működő közösségek – legyen szó akár sportkörről, akár hitéleti csoportokról – bizalommal fordulhatnak hozzá, mert meghallgatja a problémákat, észrevételeket és lehetőségeinek megfelelően segít azokon. Munkájához további sok sikert kívánok!

Dr. Szemeti Norbert háziorvos:

– Tizenegy éve dolgozom a terület háziorvosaként, így magam is látom és a betegeim is elmondják, hogy Szabó Jenő az a képviselő, akit valóban bármikor el lehet érni. Vele nem csak hivatalos módon lehet egyeztetni, de észrevételeinket akár az utcán leszólítva is elmondhatjuk neki. Számára fontos a személyes kapcsolattartás, és egy jó beszélgetés keretében meg lehet vitatni vele ügyes-bajos dolgainkat. Az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson ment keresztül úthálózatunk, megújultak köztereink, megszépültek parkjaink, vagyis munkájának kézzel fogható eredményei vannak. Örülök, hogy a legkisebbektől az idősekig mindannyian számíthatunk rá, és ötleteinkkel, kéréseinkkel a jövőben is bizalommal fordulunk hozzá.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat