Hirdetés
Győr+
2011.12.19. 09:12

A közösségi közlekedés mint reális alternatíva

A közösségi közlekedést mint reális alternatíva elterjedését szeretné elősegíteni a győri önkormányzat, amely kezdeményezéseivel, projektjeivel nemcsak az idősebbeket, hanem a fiatal, még jobban formálható gondolkodású korosztályt is szeretné elérni.

Hirdetés

Polgári István, a településfejlesztési főosztály csoportvezetője elmondta, a kisalföldi megyeszékhelyen a napokban zárult le annak az új utastájékoztató rendszernek a tesztüzeme, amelynek kiépítésére több mint félmilliárd forintot nyert a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. által alkotott konzorcium. A közösségi autóbusz-közlekedés átalakítását célzó, az NYDOP-3.2.1/B támogatási konstrukcióban megvalósuló program jól szolgálhatja a fiatalok szemléletváltására tett erőfeszítéseket is, hiszen ezzel kényelmesebb és kiszámíthatóbb lett a győri helyiautóbusz-közlekedés. A közösségi közlekedés modernizálása az autók számának folyamatos növekedése miatt indokolt; megbízhatóbb, kényelmesebb autóbusz-közlekedéssel megállítható a közösségi közlekedést használók számának csökkenése, illetve jó esetben megfordítható ez a tendencia – mutatott rá a csoportvezető.

A projektről a napokban konferenciát is rendeztek, amelyen a szakemberek érintették az előttük álló fenntartás, üzemeltetés, monitorozás kérdéseit is. A konferencia második felében Révi Zsolt városi főépítész beszámolt arról, hogy Győr sikeresen pályázott a Közlekedés Operatív Program keretein belül a városi és elővárosi közösségi közlekedési rendszer fejlesztésének, illetve egy intermodális csomópont (több közlekedési módot, lehetőséget kombináló központ, Győr esetében ilyen lehet a vidéki buszpályaudvar – vasútállomás területe) kialakításának előkészítésére. A pályázati forrást, kétszer 380 millió forintot, két komplex megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére fordíthatja a város. Ez a két projekt, valamint a szintén folyamatban lévő Közlekedj Ökosan! kampány és a Közlekedj tuadtosan! projekt is mutatja a város fenntartható közlekedés melletti elkötelezettségét.

Hirdetés