Hirdetés
Győr+
2011.11.09. 18:35

A könyvszalon vendégei lesznek: Szőcs Géza

Fölfoghatatlan, hogyan – főleg pedig miért - került bele a politikába, megjósolhatóan nem is ebbe a mesterségbe fog beleöregedni. Szőcs Géza jelenleg kulturális államtitkár, ebbéli minőségében lehet szidni, legyinteni rá, de költőként, íróként szeretni kell.

Hirdetés

Erdélyi költőként tartják számon – valószínűleg öndefiniciója sem mond ennek ellent -,de nem az. Őt nehéz földrajzilag kötni bárhova, noha tudjuk, hogy az „erdélyiség” nem elsősorban földrajzi koordinátákat jelent, hanem sokkal többet annál: magyarságot, lelkiséget, nyelvet, sorsot, s elsősorban minőséget.

Szőcs mégis meghaladott mindenféle lokalitást, földrajzi és szellemi körülírhatóságot. Még akkor is így van ez, ha vállalja az erdélyiségét, a XI. Győri Könyvszalonon is egy olyan kötet szerzőjeként mutatkozik be, melyben két erdélyi művész sorsát ábrázolja.

Tasso Marchini és Dsida Jenő „erdélyivé” válásának folyamatában sokféle világ benne van. A szereplők világa, a szerző világa, a mi világunk

Szőcs 58 éves, A Bolyai Tudományegyetemen magyar-orosz szakon végzett. 1979-től 1980-ig Sütő András ajánlására volt egy évig Herder-ösztöndíjas Bécsben. Ezt követően szamizdat-lapot szerkesztett, meghurcolták érte. Volt nyelvészeti kutató, újságíró Genfben, vezette a Szabad Európa Rádió bukaresti irodáját is.

1990-ben Kolozsváron került bele a politikába, most Magyarországon kulturális államtitkár. Ez mindig árt egy alkotónak. A hivatal soha nem áll jól a művésznek.

Jobban járunk, ha költőként olvassuk őt, vagy hallgatjuk irodalmi gondolatait a könyvszalonban vasárnap 15 órától a színház Kisfaludy Termében.

A könyvszalon vendégei lesznek: Varró Dániel

A könyvszalon vendégei lesznek: Zalán Tibor

Hirdetés