Győr+
2011.11.10. 16:07

A könyvszalon vendégei lesznek: Grecsó Krisztián

„De az olvasónak nem ez a dolga. Neki csak egyetlen feladata van: nyitva tartani a szívét. Kinyitni rajta a kertkaput. Tudni hol él, és mi végre. Minden más csak politika, feledhető, elmúlik.” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Grecsó Krisztián a szegedi könyvhetet. A hétvégén a Győri Könyvszalon vendége lesz a szerző.

Grecsó Krisztián új regénye, a Mellettem elférsz az író saját életébe engedi bepillantani az olvasót: a szerző egy fotózás alkalmával édesapját ismerte fel a róla készült képen, ekkor döbbent rá a múlt és az öröklődés súlyára. Grecsó Krisztián harmadik regényében családi titkoknak jár utána, miközben figyel, és egyre többet tud meg magáról. „A Mellettem elférsz nem egyszerűen családok, generációk, szerelmek és vágyak regénye. Mert bár átutazunk vele a huszadik századon és a Kárpát-medencén, mégis, a könyv minden mondatával a mához, a mának szól.”

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola után a szegedi József Attila Tudományegyetem magyar szakán diplomázott.

A Bárka folyóirat szerkesztője lett, majd a Nők Lapja vezető szerkesztője, jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa.

Prózái miatt „napjaink Mikszáthjaként” kezdték el emlegetni, de versei is figyelemre méltóak.

Első regényét 2005-ben írta Isten hozott címmel, amely németül, csehül és szlovénul is megjelent. Második regénye a Tánciskola, melyben a nagy magyar vidéki valóságról ír.

Új regényéről, a Mellettem elférszről beszélget Werner Krisztina újságíró a szerzővel pénteken 18 órakor a Győri Nemzeti Színházban. Ugyanazon a napon 14 órától pedig kortárs irodalmi vetélkedő kezdődik a megye 11-12. évfolyamos tanulóinak, melynek témája Grecsó Krisztián Pletykaanyu című prózakötete. A zsűri munkájában a szerző is részt vesz.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Módis Ágnes Vadszederke

A könyvszalon vendégei lesznek: Varró Dániel

A könyvszalon vendégei lesznek: Zalán Tibor

A könyvszalon vendégei lesznek: Szőcs Géza