Győr+
2012.10.02. 11:49

A jövő Győrben épül

Borkai Zsolt polgármester a megyei kereskedelmi és iparkamara felkérésére tartott előadást Győr város fejlesztéseiről és azok regionális hatásairól.

 

Borkai Zsolt a város gazdálkodásával kapcsolatban kifejtette, Győr költségvetése stabil, amelynek számos várossal ellentétben nincsenek adósságai. A kedvező gazdasági környezet mellett a szakképzési rendszer átalakítása is hozzájárult ahhoz, hogy több világcég is jelentős befektetéseket valósít meg nálunk. Komoly eredmény, hogy az Audi Győrben bővít gyárat, amely közvetlenül mintegy kétezer, közvetve további több ezer munkahelyet hoz létre a városban. A város újabb jelentős sikere, hogy a Logisztikai Park is Győrben valósul meg, amely további több száz új munkahelyet, és további betelepülő vállalkozásokat jelenthet a városnak. Több nagyvállalat is Győrben fejleszt, többek között a REHAU és a NEMAK is, amelyek szintén több száz embernek adnak munkát. A péri reptér bővítése további komoly lökést adhat gazdaságunk fejlődéséhez.

 

 

 

A polgármester leszögezte, az önkormányzat szoros kapcsolatot ápol a kamarával, együttműködésüknek számos komoly eredménye született már, akár a szakképzési rendszer átalakítására, akár a válság éveiben bevezetett munkahelyteremtő támogatásra gondolunk. A sikereinkhez nagyban hozzájárul az az együttműködési rendszer, ami a városban az önkormányzat, a gazdaság és az okatatás, a képzés szereplői között létrejött.

 

Borkai Zsolt kitért arra is, hogy az év végi pozitív döntés esetén 2017-ben Győr rendezheti az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelynek révén komoly létesítményfejlesztések valósulhatnak meg. Győr idegenforgalmi előrelépésével kapcsolatban a polgármester kiemelte, folyamatosan emelkedik a vendégéjszakák száma és az iparűzési adó-bevétel annak köszönhetően, hogy az önkormányzat – összefogva a szállásadókkal és a kulturális intézményekkel – kiemelten kezeli a turizmus területét.

 

A városban 2012-ben is jelentős beruházások valósultak meg. Befejeződött a Jedlik Ányos hídhoz kapcsolódó úthálózat-fejlesztés több milliárdos projektje. Megnyílt a MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ és a az új Turisztikai Látogatóközpont is. Megkezdődött a szociális városrehabilitáció, amely hamarosan új lendületet kap. Megújult több belvárosi utca, több kilométer belterületi kerékpárút épült Győrben és elkezdődött a Győr-Abda kerékpárút építése is. A csapadékvíz elvezetési program is folytatódott, és folyamatban van a Dunakapu tér felújítása, amely a politikai jellegű viták ellenére Győr egyik ékköve lehet.

 

 

 

Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzászólásában hangsúlyozta, Győr sok tekintetben példaként szolgál az ország többi település előtt. Ezek közül is kiemelte a szakképzés átalakítását, hiszen az mintaként szolgált az országosan tervezett duális képzési rendszer eredményessége tekintetében. Hozzátette, a város felsőoktatása terén történt változások, a gyakorlatorientált szakok működése és a gazdaság meghatározó elemeinek szerepvállalása is példaértékű. Az elnök a péri reptér fejlesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ha megvalósul a beruházás, az legalább 50-100 évre biztosítja a város és a régió fejlődését, hiszen új dimenzió nyílik meg a gazdaság számára.

 

Dr. Parragh László a kamara működésével kapcsolatban elmondta, a 2000-as évek mélypontjáról a szervezet mára egy sikertörténet félidejéhez érkezett. A kamara szerepe egyre nő, és sikerül részt venni olyan alrendszerek átalakításában, amelyet a kamara a mindenkori kormányzattól már régóta kért. Ezek közül a már említett szakképzési rendszer átalakítását említette, kibővítve a felnőttképzés kérdésével. Az elnök kifejtette, komoly eredményeket értek el a kereskedelem-fejlesztés terén, a jövőben létrejön a szomszédos országokkal való együttműködések erősítését szolgáló vegyes kamarai hálózat is. Dr. Parragh László kitért a kötelező regisztráció hasznosságára és a Széchenyi kártya sikereire is.

 

A kamarai választásokkal kapcsolatban végezetül arra kérte a jelenlévőket, hogy az új megyei vezetés koncentráljon az eddigi eredmények továbbvitelére, a kamara működésének még jobbá tételére, és azt kívánta, hogy tovább erősítsék a kialakult egységet és folytassák a várossal való gyümölcsöző együttműködést.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter