Hirdetés
Győr+
2016.03.02. 12:18

A huszadik Tavaszi Fesztivál következik Győrben

A hagyományokhoz hűen március 15-én, nemzeti ünnepünkön kezdődik a fesztivál programja, amely immár a második x-be lépett.

Hirdetés

„Városunk az év minden szakában színes programokat kínál a győrieknek és a hozzánk látogatóknak. A sorozat a Tavaszi Fesztivállal veszi kezdetét.” – fogalmazott Radnóti Ákos a programokat bemutató sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kínálat az idén is minden korosztálynak igényes szórakozást tartogat. Azt is elárulta, személy szerint a legjobban a Napsugár fiúkat várja Koltai Róberttel és Galla Miklóssal, valamint Feke Pál koncertjét Muri Enikő fellépésével.

 

Hirdetés

 

Március 15-én a város az 1848-as forradalomra emlékezik, a koszorúzási ünnepséget délelőtt 10:00 órától rendezik a Honvéd ligetben, ahol Borkai Zsolt polgármester tart emlékező beszédet. 11:00 órától a Szent István úton a díszalegység felvonulását tekinthetjük meg, eközben pedig a Megyeház téren a Karzat színház március 15-i játéksorával ismerkedhetünk, és 3D-s filmvetítést is kínálnak az ünneplők számára. Az önkormányzat ezen a napon adja át a Díszpolgári és a Pro Urbe Győr díjakat a megújult városházi díszteremben.

Nemzeti ünnepünkön a Tavaszi Fesztivál is elkezdődik, ami egészen április 3-ig kínál igényes szórakozást a kultúra szerelmeseinek. Serfőzőné Tóth Andrea a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kiemelte, a gyerekeket „Hangszersimogató” címmel Bársony Bálint és zenekarának interaktív foglalkozása, valamint a József Attila Színház Babszem Jankó című  mesejátéka várja. Találkozhatunk Endrei Judittal, R. Kárpáti Péterrel, de a Musique de l’Europe Festival turnéjának idei első állomása is Győrben lesz.

 

 

A húsvéti készülődés jegyében telik a Hímes tojás napja. Kokas Éva, a Gyermekek Háza igazgatója kiemelte, a programra az ország számos vidékéről érkeznek különböző technikákkal készített hímes tojások, de egy-két trükköt magunk is elleshetünk majd.

 

 

A Tavaszi Fesztivál nélkülözhetetlen eleme idén is a Húsvéti Vásár, de a fesztivál keretei között rendezik meg a tavaly nagy sikerrel útjára indított „Védd a helyit, vedd a kisalföldit!” programsorozatot, amelynek a Dunakapu tér ad otthont, helyet biztosítva a környékbeli termelők portékáinak és a minőségi magyar élelmiszereknek is.

 

 

Rendkívüli tárlatnak ígérkezik a Ruttkai Éva, Gábor Miklós, Latinovits Zoltán emlékkiállítás, amely a három művész személyes tárgyaiból áll össze. A kiállítást magángyűjteményéből Rutkai Éva és Gábor Miklós lánya, Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor rendezte. „A tárlat különlegessége, hogy olyan tárgyak is láthatóak lesznek Győrben, amelyek lakásunkon kívül máshol még nem voltak láthatóak.” – fogalmazott Szigethy Gábor, aki hozzátette, a kiállításon a színészek jelmezei mellett olyan személyes emlékek is megtekinthetők lesznek, mint Gábor Miklós pipája, Rutkai Éva utolsó szerepének öltözete, vagyis a művészek életébe nyerhetünk egy kis bepillantást.

 

A programokra jegyeket a Baross úti Látogatóközpontban, a Győr+ Pavilonban, a Richter teremben és a Vaskakas Művészeti Központban válthatunk előre. A fesztiváli kiadvány, illetve az önkormányzat tavaszi programajánló füzete is elérhető már a látogatóközpontban. A részletes programok innen letölthetők.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter + Győri Művészeti és Fesztiválközpont

likeold
a fb oldalunkat