Hirdetés
Győr+
2012.01.04. 17:43

A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában

A Győri Nemzeti Színház is helyet kapott abban a kötetben, amely a közép-európai színházépítészet legjelentősebb alkotásait mutatja be. Az angol nyelvű könyv hat ország több mint 70 kiemelt színházépületét hozza közelebb az érdeklődőkhöz. A könyv a pénteki bemutatót követően kerül a magyarországi boltokba.

Hirdetés

Beyond Everydayness – Theatre Architecture In Central Europe (A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában) címmel jelent meg kötet, amelynek magyarországi bemutatóját pénteken tartják a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A közép-európai színházépítészet félezer éves történetét bemutató, egyedülálló angol nyelvű kötet egy hároméves nemzetközi kutatómunka eredményeként jött létre. Több mint 35 cseh, lengyel, szlovák, szlovén, osztrák és magyar színháztörténész, építész és művészettörténész közösen tárta fel a régió színházi építkezésének történeti, politikai és kulturális tényezőit – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közleményében.

Szabó Attila, az OSZMI munkatársa, a kötet egyik szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a könyv a pénteki eseményt követően kerül a magyarországi boltokba, nemzetközi bemutatóját pedig a nyáron tartották a prágai szcenográfiai quadriennálén.

A kötetben szereplő magyarországi színházakról szóló szövegeket és a történeti bevezetőt a tavaly elhunyt Vargha Mihály építészkritikus, az építészfórum.hu szakportál alapítója és főszerkesztője, a magyar építészeti közélet meghatározó alakja írta, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szerkesztésében, az ott végzett kutatómunka eredményeit összegezve.

A kötetben – amelynek tematikus fejezeteihez minden országból egy-két színházat választottak – 11 magyarországi színház szerepel, köztük a Nemzeti Színház, a Várszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, az Örkény Színház, az Új Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Bárka Színház, a mellékletben pedig tervpályázatok is megtalálhatók.

(MTI)

Hirdetés