Győr+
2011.10.27. 13:29

A hazai oktatási ágazat új adatparkja Győrben talált otthonra

Egy közel kétmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően Győrben kapott helyez az a szerverterem, amelyben a hazai köz- és felsőoktatás több százezer résztevőinek adatait is kezelik.

Az oktatási ágazat központi adminisztrációját kezelő Educatio Nonprofit Kft. európai uniós támogatásból az utóbbi évek egyik legnagyobb szerverberuházását hajtotta végre Győrben. A beruházásnak köszönhetően a teljes köz- és felsőoktatás tanulóinak, oktatóinak és oktatási intézményeinek adatait kezelő rendszerek a kor igényeinek megfelelő, biztonságosabb környezetbe kerültek. – mondta el a szerverterem bemutatásakor Kerékgyártó Sándor az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Simon Róbert Balázs hozzátette, az, hogy ez a rendszer Győrbe került, a városunk iránti bizalmat is szimbolizálja.

A közel két milliárd forintos, uniós támogatásból létrehozott győri géppark költséghatékony megoldásokkal biztosítja a már meglévő és majdan kialakítandó különböző oktatási rendszerek hosszabb távú, hatékony működését.

A nagy teljesítményű számítógépek szolgálják ki a különböző rendszereket, így többek között a Közoktatási Információs Rendszert (KIR), amely csaknem hatezer közoktatási intézmény, 3200 intézményfenntartó, 1,3 millió tanuló és 200 ezer pedagógus adatait kezelő szolgáltatásrendszer. Emellett az új szerverpark biztosítja a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) informatikai igényét is, amelyben 360 ezer aktív hallgató és 30 ezer aktív oktató adatainak kezelése történik meg. A felsőoktatás irányítását korszerűsítő adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR), a Diplomás Pályakövető Rendszer, a Diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer és a felsőoktatási felvételi adatbázis is ezeken a szervereken kapott helyet.

A gépterem mellett operátori szobát, raktárt és egyéb kiszolgáló helyiségeket is kialakítottak a program keretein belül. A szerverterem alapinfrastruktúrájának részét képezi az álpadló, a zárt racksori folyadékhűtés, automatikus indítású tűzoltó berendezés, beléptető- és video megfigyelőrendszer, a speciálisan szigetelt, tűzgátló falak elektromágneses árnyékolása, mely egyfajta csillapítás is a külső elektromos zajok ellen. Ezen kívül nagy teljesítményű, szünetmentes tápegységeket és a hosszabb áramszünetek áthidalását biztosító automatikus indítású dízelaggregátort építettek be, továbbá egy automatikus felügyeleti és menedzsment rendszert, ami a szerverteremmel kapcsolatos adatokat gyűjti össze és dolgozza fel. Hiba esetén automatikusan jelez az operátoroknak, illetve a külső partnereknek, akik a karbantartásért felelnek.

A győri szerverterem gépein stabilabb alapokon működhet a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltató Kosár, valamint a megnövekedett kapacitás nyomán megújuló tanárok és diákok munkáját segítő Sulinet portál is.

Papp Zsolt György