Győr+
2011.07.29. 14:53

A gyorplusz.hu heti kulturális kínálója

Győr gazdag kulturális eseményeiből csemegéztünk olvasóinknak.

AZ ÉRCTŐL AZ ARANPÉNZIG címmel nyílt kiállítás a Xántus János Múzeum időszaki kiállítóterében. A tárlat a múzeum éremgyűjteményéből ad válogatást. A kiállítás október 22-ig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.

A VÁCZY PÉTER GYŰJTEMÉNY magját reneszánsz és barokk bútorok, képző-és iparművészeti tárgyak alkotják, a korábbi történelmi korokat görög, római és középkori magyar régészeti emlékek képviselik. A Nefelejcs közben található gyűjtemény egyik legkülönlegesebb darabja egy kínai, hárommázas terrakotta sírőrző katona, de megtekintésre érdemesek a XIX. századból származó keleti szőnyegek, üveg, ezüst és bronz tárgyak, kínai porcelánok, csillárok, falikarok is. Látható a 15. századi sienai Mária a gyermek Jézussal és szentekkel című festmény, s egy 16. századi ismeretlen dél-német mester műve, a Szent Anna harmadmagával című szobor. A múlt századi iráni és kaukázusi szőnyegeken, nyomott mintás indiai szöveten túl 17. századi bársony- és selyemszövet-töredékeket, 18. századi gobelin-hímzéseket is tartogat nyári látogatóinak Győr egyik legnevesebb gyűjteménye. Látogatható keddtől vasárnapig, délután két órától este nyolcig.

GYŐR – VÁROSKÉPLETEK vonalzóval és objektívvel címmel látható tárlat az Esterházy-palota aulájában. A győri városkép jellegzetes pillanatait számos kortárs képzőművész megörökítette ezek közül láthatunk néhányat. A kiállítás egyik figyelemreméltó darabja az Alexovics László által készített város makett, amely a győri belvárost ábrázolja. A háromdimenziós élményt Pottyondy Ákos fotógráfiái egészítik ki, melyek a hely történetét és a város hangulatát idézik meg a látogatóknak. A tárlat ingyenesen látogatható október 15-ig.

43. NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP munkáiból láthatnak ízelítőt az érdeklődők a Magyar Ispita emeleti kiállítóterében július 30-tól egy hónapon át. A győri művésztelep alkotói három hetes munkájuk eredményét mutatják be a kiállításon. A résztvevő művészek: Adam Geczy, Elisabeth Melkonyan, Boguslaw Wlad, Molnár Dóra Eszter, Szabó Zsolt, Koppány Attila, Monika Viktoria Diák, Pál Csaba, Andrea Pézman, Szalkai Károly és Somody Péter.

A MAGYAR NÉPMŰVÉSZET motívumait kereshetik Kovács Margit kerámiáin a szünidőző gyerekek augusztus 4-én, 15 órától. A Kreszta házban, a művésznő állandó kiállításának termeiben többek között memóriajátékot játszhatnak, grafikai nyomatot készítenek a felfedezett díszítőelemek felhasználásával a kis látogatók.

ZENÉS KORZÓ várja a Radó-sziget zenepavilonjának közönségét a nyári vasárnapokon. Az árnyas fák alatt délelőtt 11 órától délig szól a muzsika, megidézve a békebeli időket. Július 31-én, a győri Lloyd Egylet muzsikál. Az együttes, vagyis Somogyi Ferenc, Nagy Péter, Kincses Attila, Babos István és Bogdán Eszter musical részletekkel és világslágerekkel szórakoztatja a zenei matiné közönségét. Augusztus 7-én délelőtt a szintén győri Akkordeon harmonika együttes zenél a Radón.

DRAKULA NYOMÁBA eredhetnek azok a gyerekek, akik augusztus 11-én, csütörtökön délután háromtól az Esterházy-palotába látogatnak. Adam Géczy ausztrál képzőművész kiállításához kapcsolódva a híres erdélyi vámpír történetével foglalkoznak, és vámpíros tárgyakat alkotnak a résztvevők.

A TIT JELKY EGYESÜLET GYŐRI KLUBJA a nyári fesztivál heteinek szombat délutánjain ingyenes, városnéző körsétákat szervez. A közhasznú civil szervezet idegenvezető tagjai július 30-án, továbbá augusztus 6-án és 13-án, 15 órára várják az érdeklődőket a városháza főbejáratának lépcsőjén.

A VASILESCU-GYŰJTEMÉNY öt éve, augusztus 12-én talált végleges otthonra a felújított zsinagóga épületében. Vasilescu János, a Romániából származó, Magyarországon letelepedett műszaki feltaláló és vállalkozó a hatvanas években kezdett magyar képzőművészeti alkotásokat vásárolni. Gyűjteményét 2002-ig folyamatosan bővítette, majd 2004-ben Győrnek adományozta. A Vasilescu-gyűjtemény törzsét Ország Lili festményei alkotják, de láthatjuk többek között Korniss Dezső, Schaár Erzsébet, Deim Pál, Nádler István, Victor Vasarely, Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, Kondor Béla, Martyn Ferenc, Medgyessy Ferenc, Pierre Székely munkáit is. A hatvan évet átfogó kollekcióban az alkotások a magyar művészet filozofikus vonulatát képviselik. A volt zsinagóga szerdától vasárnapig, déltől este nyolc óráig látogatható.