Győr+
2011.11.02. 08:05

A győriek a hosszabb belvárosi nyitva tartásra voksoltak

A Győri Belvárosi Bevásárló Utcák Alapítvány közvélemény-kutatása azt mutatja, a győriek szeretnék, hogy a belvárosban tovább tartsanak nyitva az üzletek. A nem reprezentatív felmérésen megkérdezettek 98 százaléka válaszolt úgy, hogy változzon meg a belvárosi üzletek nyitvatartási rendje. Ezért az alapítvány javaslattal fordult a kereskedők felé: csütörtökön legalább 19 óráig és szombaton 18 óráig tartsanak nyitva.

Rajcsányi András, az alapítvány kuratóriumának alelnöke szerint egy hosszú folyamat eleje a kezdeményezés. Elmondta, azért a csütörtöki napot választották a szombati mellett, mert igazodtak a hivatalok nyitvatartási rendjéhez. Amennyiben sikeres az akció, további napokon is meghosszabbítanák a nyitva tartást.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a vásárlók azt sem bánnák, ha később nyitnának az üzletek, illetve ha ebédszünetet tartanának az eladók, feltéve, ha tovább lennének nyitva a boltok.

Rajcsányi András kifejtette, az európai tapasztalatok is ennek szükségét mutatják. A vásárlási szokások megváltoztak, és a győri belváros folyamatosan szépül, korszerűsödik, ezzel pedig a kereskedőknek is lépést kell tartaniuk.

– Az alapítvány célja, hogy megőrizze a hagyományos belvárosi kereskedelmet. Vevőbarát kapcsolatban állunk a vásárlókkal, próbáljuk teljesíteni a kívánságaikat. Viszont szeretnénk, ha Győr történelmi belvárosában lévő üzletek úgy működnének technikai értelemben, mint egy bevásárlóközpont a parkolás, infrastruktúra és közös marketing tekintetében. Ellenben meg kell jegyezzem, teljesen más hangulatban, kellemesebb környezetben lehet a belvárosban vásárolni. Ráadásul mi árban is kedvezőbb feltételeket biztosítunk, mint a bevásárlóközpontokban lévő boltok, mert olcsóbb az üzletek üzemeltetése. A készletösszetétel pedig hasonló – fogalmazott Rajcsányi András.

A kezdeményezés október 13-ától indult. Azok az üzletek, melyek hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat, ezt egy táblával jelzik a bejárati ajtón vagy a kirakatban.

Zoljánszky Alexandra