Győr+
2011.10.08. 11:13

A győri vasútállomás várótermét csak „hírességek csarnokaként” emlegetik a győri polgárőrök

„Fontos, hogy visszatartó ereje legyen a jelenlétünknek, és érezzék az emberek, hogy számíthatnak ránk. Jelezzék a problémáikat, amiket mi igyekszünk feltárni, megoldani. Olyan dolgokat főként, amikre a rendőrségnek nincs kapacitása” – hangsúlyozta egy polgárőr a rendőrséggel tartott közös razzia során, ahová mi is elmentünk.

Különösen nyugodt volt a múlt szombat éjszaka Győrben, alig kellett intézkedniük a rendőröknek és a polgárőröknek. Pedig az egész városra kiterjedő razziát tartottak, az akcióban a győri rendőrőrs munkatársai, és kilenc polgárőr egyesület 40 tagja vett részt, illetve közterület-felügyelők és fogyasztóvédők is.

Mi az Arrabona Polgárőr Egyesülettel tartottunk, amely elsőként alakult meg Győrben.

– Éjszaka megbolondul az élet, egyelőre nyugalom van – köszöntöttek minket kora este az Arrabona polgárőrei és a rendőrök. Mindent figyelünk, a tilosban parkolóktól kezdve a hangoskodókon át a randalírozókig – mutattak rá az éjszaka feladataira.

Az Arrabona Polgárőr Egyesület tagjai és mi azon rendőrök civil autójába ültünk be, akik elsősorban Újváros, Sziget és a belváros rendjét vigyázták. A razziában részt vett Borsi Róbert képviselő is. Mint mondta, úgy tud javaslatokat megfogalmazni, ha látja a problémákat.

A rendőrség és polgárőrség közös akciói hatékonyak, az évek során bizalom alakult ki köztük.

– Egymásra nézünk, és tudjuk, hogy mit akar a másik – fogalmazott az egyik polgárőr, miközben elkezdtük a járőrözést.

– Fontos, hogy visszatartó ereje legyen a jelenlétünknek, és érezzék az emberek, hogy számíthatnak ránk. Jelezzék a problémáikat, amiket mi igyekszünk feltárni, megoldani.

Olyan dolgokat főként, amikre a rendőrségnek nincs kapacitása – hangsúlyozták út közben.

Szerintük most több a bűncselekmény, mint néhány éve. A legtöbb probléma 15-16 évesekkel van.

A polgárőrök feladatai közé tartozik a közös szolgálat során, hogy ha támadás éri a rendőröket, azonnal közbeavatkozzanak.

– Vannak olyan emberek, akik szándékosan kötekednek a rendőrökkel és velünk – teszi hozzá a polgárőr.

Egy borozónál álltunk meg először, ahová első ízben két fogyasztóvédő hölgy tért be vásárolni. Számos hiányosságot tártak fel, és kiderült, a poharazó mellett románok laknak – nagy valószínűséggel nem legálisan.

A keskeny épületben legalább tíz család tölti mindennapjait. Néhány gyermek szaladt ki az utcára, tőlük hiába próbáltak információt nyerni a rend- és polgárőrök, a kicsik válasza legtöbbször a „nem tudom” volt.

– Hány karácsonyt töltöttetek már itt? – próbálkoztak, de erre már nem is reagáltak.

Egy férfi és a felesége elárulták, napi 600 forintért „bérelnek” egy szobát a három gyermekükkel.

A hatóság emberei beszélgettek velük, így olyan információkat kotyogtak el, melyeket konkrét kérdésre nem adtak volna ki. Kiderült, utaznak Európa-szerte, és most éppen Győrben árulnak. És egyik gyermek sem jár iskolába.

– Az autón miért nincs rendszám? – kérdezték a férfit.

– Megvan az, csak a gyerekek leütötték biciklivel – felelte.

Újvárosban és Szigetben körülbelül 200-250 román cigány él, a feszültséget ez is tovább szítja.

Innen tovább járőröztünk a „hírességek csarnoka” felé, a polgárőrök csak így nevezik a vasútállomás várótermét, szerintük ez a legfertőzöttebb terület a városban.

Három hajléktalan feküdt éppen a padokon.

– Jó reggelt! – ébresztették őket a rendőrök.

– Már megint? – tápászkodott fel egyikük, s már nyújtották is az irataikat kérés nélkül.

Az igazoltatás után a rendőrök kitessékelték őket az állomásról.

– Gyertek, ki kell menni addig, míg ezek el nem mennek – szólt oda társainak az otthontalan férfi.

Több probléma van a hajléktalanokkal: besurrannak a lépcsőházakba, ahol zavarják az ott lakók nyugalmát, de tudnak olyan otthontalanokról is, akik egy értelmi sérült idős férfihez költöztek be. Megeszik az ételét, elveszik a pénzét, rendre a hozzátartozói jelentik az ügyet.

A polgárőrök a hajléktalanok nagy részét már ismerik, mint mondják, az ember akaratlanul is megtanul bizonyos dolgokat. Például az utcán álló lányok nevét is kívülről tudják.

Ezen az estén még a jellemző gócpontoknál sem történt kirívó rendzavarás: a Rába-parton sem piknikeztek a berúgni készülő fiatalok, és a polgárőrök által a kábítószeresek találkozóhelyének mondott Botond utca is csendes volt Szigetben.

Az éjjel összesen 100 embert és 40 gépjárművet igazoltattak. Közöttük egy ittas vezető volt, és 150 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki, valamint egy testi sértéshez hívták a rendőröket.

– Most, hogy kicsit hidegebb lett, kevesebben vannak az utcán, és talán már kezdik megszokni a jelenlétünket – summázta az éjszaka tapasztalatait az egyik polgárőr.

Zoljánszky Alexandra