Győr+
2011.10.25. 14:42

A győri temetők felkészültek a kegyelet napjaira

A városi köztemetőkben harmincmillió forint értékű felújításokat végeztek a közelmúltban. A közelgő csendes ünnepen a temetők meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat.

Az önkormányzat megbízásából a GYŐR-SZOL Zrt elvégezte az idei évre tervezett temető felújításokat, összesen harmincmillió forintból. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester 2011. október 25-én a Révfalui temetőben elmondta, az idei évben erre a köztemetőre fordították a legtöbb pénzt, mintegy 18 millió forintból építettek 700 négyzetméter térköves utat, kiépítették a közvilágítást 21 lámpaoszloppal, és beépített hangosító berendezést is telepítettek.

Az alpolgármester kiemelte, a győriek kegyeletteljes megemlékezésre készülnek, amihez a város méltó környezetet teremtett temetőinkben.

Kerti Csaba a GYŐR-SZOL beruházási és kivitelezési igazgatója kifejtette, a Nádorvárosi köztemetőbe ugyancsak beépített hangosító berendezést telepítettek a régi és az új ravatalozóba is. A Templom úti temetőben a beépített hangosítás mellett a kerítés helyreállítás első ütemét és a ravatalozó helyreállítását végezték el.

A malomsori köztemető mobil hangosító berendezéssel bővült, befejezték a térkövezést és felújították a ravatalozót. A Sugár úti temetőben a hangosítás és a ravatalozó felújítás mellett kijavították az urnafal sérüléseit, az Újvárosi temetőben beépített hangosítást telepítettek és a ravatalozó felújítása is megtörtént, míg a Koroncói úti köztemetőbe mobil hangosító berendezés került.

A temetőket a héten kitakarítják, összegyűjtik a lehullott faleveleket. A kegyeleti megemlékezés ideje alatt a győri temetők október 29. és november 1. között naponta 7:00 és 20:00 óra között látogathatók. A Nádorvárosi és a Szabadhegyi új köztemető bejáratánál sírhelykereső számítógépek is segítik a tájékozódást. 2011. november 5-én a köztemetők gondnokságai zárva tartanak. Az ünnepek után, november 6-tól a téli nyitva tartás szerint reggel nyolc és délután öt óra között látogathatók a temetők.

Jogosultság birtokában a Nádorvárosi temetőbe október 29 és november 1. között naponta nyolc és tíz óra között lehet behajtani, de a torlódások elkerülése érdekében ezt csak azok tegyék, akiknek feltétlenül szükséges. A fenti napokon 10:00 és 16:00 között sírhelymegváltási ügyek is intézhetők a köztemetők gondnokainál.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő külön felhívta a figyelmet a biztonságra. Mint mondta, a fokozott rendőri felügyelet mellett a temetők környékére a polgárőrség is kiemelt figyelmet fordít, elsősorban a gépjármű feltörések, egyéb lopások megakadályozása érdekében.

A lakosságot arra kérte, hogy a parkoló autókban ne hagyjanak értéket, ne adjanak esélyt a bűnözőknek. Ha a tömegben bármi baj történne, ne szégyelljünk segítséget kérni, fokozottan figyeljünk egymásra!