Győr+
2012.11.15. 13:07

A Győri Balett Wágner színpadán a német présüzemben

A Győri Balett képviselte a magyar kultúrát Németországban a művészetet fél évszázada támogató Audi nagyszabású rendezvényén, melyen a világ minden tájáról érkező szólisták és együttesek mutatkoztak be.

 

Gyárcsarnokban ekkora színpadot még aligha építettek, mint az ingolstadti présüzemben, ahol különlegesen kialakított játéktérben mutatkozhattak be az autóipari világcég által támogatott szólisták és együttesek. A présüzemben stílszerűen vasszerkezetből emeltek látványosan hatalmas, mindentudó színpadot, fantáziadús világítással. S bár a meghívottak körasztaloknál ültek, a megosztott tér, a kifutó jóvoltából senkit sem zártak ki az élmény erejéből.

 

Európa egyik legismertebb operarendezőjét, Katharina Wagnert – a német komponista leszármazottját, akinek a neve összefonódik a Bayreuthi Ünnepi Játékokkal – bízták meg a forgatókönyv elkészítésével, s a különböző műfajú előadás-részletek színrevitelével.

 

Öt órán át peregtek az események ezen a változatos kultúresten. A sort az ingolstadtiak fúvósfilharmonikusai nyitották, ezt a zenekart hajdanán az Audi dolgozói alapították, s ma is a gyár egyik büszkesége.

 

A szólisták közül kiemelkedett a gyönyörű Olga Scheps zongoraszólója, a Moszkvában született, ám hat éve már Németországban élő fiatal művésznő ünnepelt sztárja a világ hangversenytermeinek. Angela Brower operaáriát énekelt, a németek közkedvelt filmszínésznője, Marianne Sagesbrecht pedig felolvasott, melyre egy fúvószenész improvizált.

 

Szenzációs volt a világ vezető zenekaraival gyakran fellépő kínai Wu Wei különleges hangszerjátéka. Hallottunk grúz kóruszenét, vérpezsdítő ütősegyüttest, őrjítően jó jazz-muzsikát, a szünetben pedig a német popsztár, Andreas Bourani szórakoztatta a közönséget.

Kiemelt műsoridőben került sorra Győri Balett, a társulat a Queen-előadásból táncolta el a finálét, fergeteges sikerrel. A nézők közül többen is gratuláltak Thomas Faustmann ügyvezető igazgatónak ahhoz, hogy az Audi Hungaria Motor Kft. együttműködik ezzel a társulattal. Így tett Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke is, aki külön megköszönte Kiss János Kossuth-díjas táncművésznek, igazgatónak a produkciót.

 

Rupert Stadler a rendezvényen az ipar és a művészetek kultúrájának harmóniájáról beszélt, arról, hogy az alkotás örömével párosuló kulturált minőség közös törekvése a világcégnek éppúgy, mint a fellépő társulatoknak, szólistáknak.

 

gyorplusz.hu