Hirdetés
Győr+
2016.04.07. 15:58

A gólyák is a tavaszt jelzik

Beköszöntött a tavasz, és ezt már nem csak a hőmérsékleti értékek jelzik: a rövid afrikai kiruccanás után egyre több gólya tér vissza magyarországi költőhelyére. Az első fehér gólya idén már február végén megérkezett Nógrád megyébe. Ebben az időszakban Győrbe és környékére is egyre több egyed tér vissza, hogy rendbe hozza fészkét vagy újat építsen.

Hirdetés

Ellátogattunk Rábapatonára és Gyirmótra is, ahol nagyon várták a kelepelőket, akik régóta hozzá tartoznak az ott élők mindennapjaihoz. A napokban érkezett vissza párjával gyirmóti lakhelyére az egyik fehér gólya, a szokásosnál jóval később. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője szerint több tényező is közrejátszhatott a kései érkezésben, szerinte a közel-keleti és afrikai népvándorlás is befolyásolhatta a gólyák útját. De miért is tesznek meg évente kétszer is kontinensnyi távolságot a madarak?

Hirdetés

„Tévhit, hogy a gólyák békákat és siklókat esznek. Bár ezeket az állatokat is elfogyaszthatják, elsősorban kisemlősökkel, rágcsálókkal táplálkoznak. Mivel ilyen kistestű fajokat télen nem nagyon találnak, ezért szoktak augusztus 20. környékén elvonulni Afrikába” –mondta Peimli Piroska.

A szakember szerint a fehér gólyák szeretnek falvakban, kisebb településeken költeni, de a leszállási és felszállási viszonyokat és a légáramlatokat is figyelembe veszik a lakhelyválasztásnál. Gyirmóton régen 10 gólyafészek volt, melyek minden évben megteltek, de az állomány a lakosság akarata ellenére is lecsökkent az elmúlt években. Manapság már csak 4 pár fehér gólya látogat rendszeresen a településre, de a lakók bíznak benne, hogy hamarosan ez a szám újra növekedni fog.

Rábapatonán is békésen napoznak a gólyák a hirtelen jött áprilisi melegben. Március idusán érkeztek a faluba, ahol Gyirmóthoz hasonlóan, igencsak kötődnek a kelepelőkhöz a helyiek.

 

„Szeretjük a gólyákat, együtt élünk velük. Régóta itt vannak Rábapatonán, ahol egyre több fészkelő-helyet alakítanak ki. Igyekszünk figyelni rájuk, hogy évről-évre visszatérjenek hozzánk szeretett madaraink” –mondta Molnár-Nagy Béla polgármester.

 

Az állatok tehát folyamatosan érkezhetnek mindkét településre, biztonságos fészkek és gondoskodó lakók várják kelepelő kedvenceiket.

 

FD

Fotó: Győr+TV

 

likeold
a fb oldalunkat