Győr+
2011.09.30. 10:44

„A fiatalok sokszor maguk szolgáltatják azokat a helyzeteket, amiknek áldozataivá válnak”

„Nagy a kötődésem a gyerekekhez és a szülőkhöz is, de úgy látom, hogy sokszor a gyerekekkel sokkal könnyebb boldogulni, mint a szülőkkel”– utal a drogprevenciós munka célcsoportjai közti különbségre Kaliba Edit, a győri Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) idei díjazottja.

A Győri Rendőrkapitányság 51 éves bűnmegelőzési alosztályvezetője Nyírbátorban született, majd az általános és középiskola elvégzése után a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia–testnevelés szakára jelentkezett. „Pici koromtól versenyszerűen sportoltam, és ez életem jelentős részét meghatározta, a pályaválasztásomat is.” A főiskola után a szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsedre került, ahol 14 évig tanított az általános iskolában. Ezután került Győrbe, a rendőrséghez.

„A pályamódosítást a győri költözés indokolta. Szüleim halála után egyértelmű volt, hogy követem az itt élő nővéremet, ám a tanári pályán nem tudtam elhelyezkedni, a rendőrség pedig eléggé nyitott fogadóhelynek tűnt akkor.” Átképezte hát magát, és 1996-ban már a városi rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának beosztottjaként dolgozott. Négy évvel később már vezető feladatokat bíztak rá, 2007 óta pedig ő irányítja az alosztály munkáját. A számos szervezetet tömörítő, főként a drogprevencióra, a fiatalok szabadidejének értelmes hasznosítására koncentráló KEF munkájában tíz éve vesz részt. Nevéhez kötődik több, országosan is modellértékűnek minősített program kidolgozása is.

„A Győr közbiztonságának javítását megcélzó Kálóczy téri programnak most módszertani elkészítését is vállaltuk.” Szabadidejében imád olvasni, főzni, rejtvényt fejteni, persze csak akkor, ha nem valamilyen drogprevenciós, bűnmegelőzési pályázatot ír vagy egy-egy működtethető projekten gondolkodik, hiszen „ma minden pályázat az együttműködésről szól.”

Tíz éve segíti a Kábítószer Egyeztető Fórum munkáját. Mikor engedte volna el nyugodtabb szívvel a gyermekét szórakozni az éjszakába, 2001-ben vagy most?

A gyermekemből tudok kiindulni, aki most 26 éves. Nem mondom egy percig sem, hogy amikor nála abszolút jogosan és természetesen jelentkezett az önállósodásra törekvés, és nélkülem elment bárhova, akkor nem voltam egy picit sem feszült. Ugyanakkor, azt hiszem, hogy ha megfelelően kezeljük a gyerekünket, le tudunk ereszkedni az ő korának megfelelő szintre, és a rá leselkedő veszélyekről tudunk vele beszélgetni, akkor nyugodtan elengedhetjük szórakozni. Most is, és tíz évvel ezelőtt is így volt ez.

Mennyivel leselkedik több veszély a gyerekre, mint tíz évvel ezelőtt?

Sokkal több veszélynek vannak kitéve a fiatalok, hiszen egy fejlődő világban élünk. Az őket érő ingerek mind magukban hordozzák a félresiklás lehetőségét számukra. A mi feladatunk, hogy ezt a veszélyeztetett korosztályt kiemelten kezeljük, és hiteles információkkal keressük meg. De nem csak a gyerekeket, a szülőket is – sajnos utóbbiakhoz nehezebb eljutni, pedig a család szerepére, és annak fontosságára mindenképpen fel kellene hívni a figyelmet.

Maradjunk a tízéves viszonylatnál: nagyobb eséllyel tudok drogot vásárolni ma éjszaka egy győri szórakozóhelyen, mint 2001-ben?

Biztos, hogy több lehetősége lenne, mint tíz éve, de a fiatalokkal kapcsolatban hadd hívjam fel a figyelmét az alkoholfogyasztásra, ami szerintem sokkal nagyobb problémát jelent. Egy pályázati program kapcsán fél éven keresztül volt lehetőségem megfigyelni a szórakozó fiatalokat Győr egyik frekventált szórakozóhely-centrumában a Kálóczy téren. Az alkohol sokkal hamarabb és könnyebben elérhető, mint a kábítószer, ráadásul a korábbi évekhez képest szembeötlő, hogy nagyon nagy arányban fogyasztják mértéktelenül a fiatalok. A cél a lehető leggyorsabban és legolcsóbban lerészegedni bóvli italokkal.

Ha már Kálóczy tér, az ott történt bűncselekmények áldozatai sok esetben – talán nem véletlenül – fiatalok.

Ezért dolgoztam ki még 2008-ban egy pályázati programot, amelynek egyik eleme az volt, hogy fél éven keresztül szerda, péntek és szombat éjszakánként a gyerekek folyamatos rendőri felügyelet mellett szórakoztak a Kálóczy téren. Amikor az érintett korosztállyal erről beszélgettem, kiderült, hogy semmi kivetni valót nem láttak ebben. Sőt, azt mondták: ha olyan a probléma, hogy kell oda hat rendőr, akkor legyenek ott, de ha a hat kevés, akkor legyen ott tíz. Nem úgy értékelték a rendőri jelenlétet, mint egy helyzetre adott választ, hiszen azt sem vették észre, hogy helyzet van.

Egyébként balhésak a mai fiatalok?

A fél év alatt azt vettem észre, hogy a fiatalok maguk szolgáltatták azokat a helyzeteket, amiknek akár áldozataivá is váltak. Nem az a jellemző, hogy egy estét kulturáltan eltöltenek egy szórakozóhelyen, hanem a vándorlás. Megérkeznek valahova, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, és az éjszaka hátralévő részében egyik helyről a másikra mennek. A Kálóczy tér semmivel sem veszélyesebb a fiatalokra, mint Győr bármely más területe, csak ott három szórakozóhely van, plusz egy egyetemi kollégium, ez eleve meghatározza azok körét, akik jó eséllyel bajba kerülnek. Miközben egyik helyről a másikra vándorolnak, elfelejtik magukkal vinni az értékeiket, és a végén ott állnak kabát, táska nélkül. Másnap pedig jön a szüleivel feljelentést tenni, hogy ellopták a dolgait. Miközben a szórakozóhelyek tulajdonosai jelzik nekünk, hogy mennyi mindent találtak a buli után. Persze sokszor előfordul az is, hogy a tulajdonosok helyett valaki más találja meg az otthagyott holmit, és elviszi. A lényeg, a fiatal jelentősen közrejátszott abban, hogy áldozattá váljon.

Általánosságban beszélünk a gyerekekről, fiatalokról, de konkrétan hány évesekre is gondolunk?

A 12-13 éves gyerek nem ritka a szórakozóhelyen és környékén. Hála Istennek azért nagyobb számban vannak jelen a 14 éven felüliek, de azt gondolom, hogy az sincs még felvértezve az élet nem várt dolgaira, aki betöltötte a 15. vagy 16. életévét. Egyébként a gyerekekre sok veszély leselkedhet otthon is, elég, ha az internet előtt ülnek. Sokszor hallom azt a szülőktől, hogy a gyerek nagyon jól el van a számítógép előtt, nem akar sehova menni, de nem tudom, hány szülő néz utána, hogy milyen oldalakat látogat a gyereke. Nem egyszer tapasztaltam a gyerek- és fiatalkorúak eltűnése kapcsán, hogy a 13-14 éves kislányok lényegesen idősebbnek adják ki magukat az interneten. Kapcsolat alakul ki köztük és náluk idősebb fiatalemberek között, akikkel félelemérzet nélkül találkoznak. Itt jegyzem meg, hogy a szexuális bűncselekmények áldozatainak több mint 50 százaléka fiatalkorú.

Nő a fiatalkori agresszió is, ennek mi lehet az oka?

Nem látnak jó példát, nagyon sokszor a felnőttek kommunikációjában is ott van az erőszak. A gyerek ezt látja, és azt mondja, akkor ez elfogadható, hiszen a felnőttekre is jellemző.

Az iskolai agressziót hogyan lehet visszaszorítani, milyen eszközei vannak még a tanároknak?

Elég sok eszközt kivettek az iskola kezéből, sokszor sajnálom a pedagógusokat. Ha arra gondolok, hogy én is tanítottam 14 évet, örülök, hogy pályát módosítottam. Nem mintha a hatóság részéről jobb lenne szemben állni egy fiatallal. Kellő türelemmel és kommunikációval meg kell próbálni az emberekben felhalmozódott feszültséget kezelni. Kérdés, hogy az a feszültség az iskolában keletkezett-e vagy máshonnan hozta magával a gyerek.

A KEF-ben végzett munkájához tartozik, hogy drogprevenciós előadásokat tart az iskolákban. Hogy képzeljünk el egy ilyen órát?

Ezeket az előadásokat általában közösen rendezzük a RÉV Szenvedélybeteg Segítő Szolgálat munkatársaival. A rendelkezésünkre álló idő felében ők, másik felében mi világosítjuk fel a gyerekeket, akik hiteles információkat kapnak többek között a drogok hatásairól, de arról is, hogy milyen rendőri eljárást alkalmazunk ilyen esetekben. Érdekes, hogy egy felmérésünk szerint a fiataloknak a legnagyobb visszatartó erőt a kábítószer fogyasztásával kapcsolatban a rendőrségi munka jelenti. Ijesztő számukra, hogy házkutatást végzünk, így pedig nem marad fedve a tettük, például a szüleik előtt. Az egészségkárosító hatás kevésbé rettenti el őket.

Valahol azt olvastam a drogprevenciós előadásokról, hogy sokszor pont az ellenkező hatást érik el vele, hiszen a gyereket részletesen informálják arról, hogy miért milyen büntetés jár, mit hogyan kell használni…

Ebben igaza van, ezeknek az előadásoknak mindig van egy ilyen veszélye. Nagyon figyelünk rá, hogy sem figyelemfelkeltőek, sem elrettentőek, félelemkeltőek ne legyen a programjaink. Meg kell találni az egyensúlyt, és hiteles információkat kell közölni. A szenvedélybetegeket segítő egyesület előadása például nem tartalmaz elérési helyeket vagy árakat, kerülik a bárminemű figyelemfelkeltést.

Mi ad erőt tíz éve a drogprevenciós munkához?

A Kábítószer Egyeztető Fórummal nagyon komoly sikereket tudhatunk magunk mögött. Munkánkat elismerik a Nemzeti Drogmegelőzési Intézetben. A KEF-ben nagyon sok szervezet szakemberével találkozom, és az ott tapasztalt együttműködés erősíti a munkámat, és növeli a lehetőségeimet. Nekem is arra kell törekednem, hogy az ott dolgozók munkáját segítsem.

Wurmbrandt András