Győr+
2011.06.28. 17:31

A fiatalok 35 százaléka használt már illegális szert

Amikor a 16 éves kor alattiak 30 százaléka életében már legalább egyszer rágyújtott, sőt sokan már illegális szert is kipróbáltak, elkésett dolog elsődleges prevencióról beszélni- derült ki egy fiatalok szerhasználatát vizsgáló felmérésből.

A Nyugat-dunántúli Régió fiataljainak legális és illegális droghasználói szokásairól készített kutatást a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával.

A középiskolások 93 százaléka fogyasztott már 1-2 kortynál több alkoholt életében, közel négyötöde volt már részeg, negyede ötnél több alkalommal. Az első lerészegedés általában 15 év körül következik be. A helyzet a dohányzás vizsgálatánál sem jobb: a fiatalok négyötöde dohányzott már. Kirívóan magas, 28 százalék a napi rendszerességgel füstölők aránya- számolt be dr. Cserháti Zoltán, a Semmelweis egyetem tanársegédje, a kutatás egyik készítője.

A regionális eloszlást tekintve a szerpróbálók aránya minden megyében eléri a 30 százalékot. A Győr-Moson-Sopron megyei fiatalok 38 százaléka, a zalaiak 36 százaléka, a vasiak 30 százaléka próbált már valamilyen illegális drogot. A régióban minden negyedik életében 1-9 alkalommal, 11 százalékuk eltérő gyakorisággal, de visszatérően használ valamilyen tiltott szert. Legkedveltebb a marihuána, ezt követik az inhalánsok, harmadik helyen azonos súllyal szerepel a visszaélésszerű gyógyszer illetve amfetamin-származékok használata- mondta Burkali Bernadett szociológus.

Aggályos, hogy nagyon magas azoknak a száma, akik 16. életévük betöltése előtt már átestek valamilyen szerhasználaton.

A kutatás arra is rávilágít, hogy az illegális szerek használata nem rétegprobléma. Az adatfelvétel ugyanis 50 középiskolában történt, a vizsgálatban szereplő települések és iskolák mindegyikében vannak illegális szert is próbált fiatalok.

A községekben élő fiatalok kisebb arányban nyúlnak kábítószerhez, mint a megyei jogú városokban élők, de még ebben a körben is 32 százalékos a próbálók aránya – közölte a szociológus.

A családi környezet alakulása jelentős védő- és kockázati tényezőket hordoz, de meghatározó az iskolához, a pedagógusokhoz való viszony is. Statisztikailag igazolható, hogy az illegális szerhasználó fiatalok kevésbé elégedettek életükkel, mint azon társaik, akik nem fogyasztanak drogokat.

Bazsika Erzsébet, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének egészségfejlesztési osztályvezetője kifejtette, a kutatás alapvető célja az volt, hogy a különböző területek döntéshozóinak figyelmét ráirányítsa arra, hogy a drogfogyasztás problémája egyaránt érinti régiónk településeit lakosságszámtól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.

A szakértő szerint, fiatalok körében ma már az elsődleges prevenció mellett a másodlagosnak is nagyobb hangsúlyt kell kapnia.