Hirdetés
Plakáton a siker titka

A dzsúdó életre nevel

Fotó: Vital Judo Klub
Szabó Csilla
2020.02.07. 12:52

Győr egyik legforgalmasabb pontján, a Szent István út és a Nádor aluljáró sarkán óriásplakáton mosolyog ránk három fiatal magyar bajnok, és hirdeti a dzsúdó életre nevelő hatását.

Hirdetés

Kovács János, a Vitál Judo Klub vezetőjének ötletéből született az óriásplakát, amely a dzsúdót, mint életre nevelő hatású sportot népszerűsíti. Az edző 60 éves születésnapja, 50 éves dzsúdós múltja, több mint 40 éves edzői pályafutása és az utánpótlás nevelésben általa fejlesztett ukido módszer 10 évvel ezelőtti indulása volt az apropója, hogy számot vessen arról, mit adott az ő életében ez a sport, mit köszönhet a dzsúdónak, és milyen eredmények, sikerek születtek már annál az utánpótlásnál, akik ukidosként kezdték és dzsúdósként már magyar bajnokként szerepelnek a versenyeken.

Készségek, szorgalom, kitartás és eredmények, négy kulcsfontosságú szó foglalja össze azt az utat, amely az élet minden területére leképezhető, ahogy a dzsúdó imidzsét is bemutatja.

Hirdetés

A plakáton a  „Judo életre nevel” felirat alatt mutatja be a klub nevelési modelljét, az óvodáskor kezdeti koordinációs és mentális fejlesztésén alapuló ukido után a dzsúdó alapképzés fontosságán át a szorgalmasan, kitartóan végzett edzések jutalmaként bajnokká vált versenyzők portréját. Takács Jázmin, Teidl Bendegúz, Tamás Balázs magyar bajnokok, akik az új utánpótlás-nevelés módszerével, az ukido készségfejlesztési technikáinak köszönhetően indultak iskolaéretten a dzsúdó elsajátításának útján és már az ifi korosztály versenyzőjeként értek el kiemelkedő eredményeket.

Fotó: Vital Judo Klub

Csendes építkezés zajlott és zajlik az évek során, az ukidoval indult sportolók az elmúlt 5-10 évben megszerzett tudást kamatoztatják a tatamin, és a tapasztalatok apján elmondható már az is, hogy tovább maradnak a sport területén.

„A judo az életre nevel” szlogent igaznak véli Kovács János, aki hisz abban, hogy ha kitartással, szorgalommal végigmennek a dzsúdótechnikák elsajátításának útján, megjönnek az eredmények is.

A szülők, ha dzsúdózni viszik gyermeküket, az nem csak a fiatalok egészségére hat, hanem a személyiségük is jó irányban változik és megkapják a lehetőségét, hogy minél hosszabb ideig benne maradjanak a sportban, életük részévé, életmódjukká váljon a dzsúdó. A klubnál nem csak a versenysport, hanem a sportolásra nevelés is követendő cél, a megszerzett szakmai tudás is motiváció lehet az edzéseken.

„A plakát egyben a tisztelet kifejezése is a dzsúdó közel hatvan éves győri múltja előtt, amelynek a versenyzők, edzők, szülők is részeseivé váltak, és amelyben a sportág nagyjai, köztük Vági Miklós, Danyi László, a Pákozdi fivérek, Róbert Viktor és a jelen egyik csillaga, Sipőcz Richárd is példaként állhatnak mindenki előtt hitükkel, kitartásukkal és elért eredményeikkel” – mondta Kovács János és rámutatott arra is, hogy a dzsúdó, mint sportág ma reneszánszát éli, a folyamatos fejlődés jellemző a magyarországi klubokra, amelyek más-más úton haladva, nem teljesen azonos módszerekkel, de a gyerekek nevelését, a sportág elsajátítását és a küzdelmekben való megmérettetésben elért eredmények megszerzését tartják elérendő célnak. Mert a dzsúdó több, mint sport, a dzsúdó életmód.

Kapcsolódó témák: #judo |
likeold
a fb oldalunkat