Hirdetés
Győr+
2016.03.01. 12:32

A Duna választóvízzé válik – Hetven éve írták alá a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményt

Hetven éve, 1946. február 27-én írták alá a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményt. Az évforduló alkalmából "A Duna választóvízzé válik..." címmel konferenciát tartott kedden a Magyar Nemzeti Levéltár Megyei Levéltára Győrben.

Hirdetés

A lakosságcsere 1947. április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én fejeződött be, 80 ezer szlovák nemzetiségű embert telepítettek ki hazánkból, Csehszlovákiából pedig 180 ezer magyar érkezett országunkba. Magyarországáról legtöbben Békés megyéből települtek ki, a Felvidékről elsősorban a mosoni németség helyére érkeztek családok – tájékoztatott Néma Sándor címzetes igazgató.

Hirdetés

Hozzátette: a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény értelmében ugyanannyi magyart kellett kitelepíteni a Felvidékről, mint ahány szlovák költözik át Magyarországról A prágai kormány azonban nem tartotta be a kvótát.

 

 

Dancsecz Mónika, a megyei levéltár igazgatója köszöntőjében kiemelte, sokáig nem lehetett nyíltan beszélni azokról a sérelmekről, amelyek a felvidéki magyarságot érték a II. világháborút követően. Az 1990-es évektől jelentek meg először tanulmányok, forráskötetek amelyek ráirányították a figyelmet erre az időszakra az előzményekre és a következményekre.

 

A főlevéltáros elmondta, a konferencia célja egyrészt az volt, hogy a felvidéki magyarság menekülésének és áttelepülésének aspektusit bemutassa a Győr-Moson és Veszprém megyei eseményeken keresztül, másrészt hogy a kutatókon kívül helytörténészek elért eredményeit is megismerje a nagyközönség.

 

 

A konferencián többek mellett Áldozó István a megyei levéltár főlevéltársa arról beszélt, hogyan vezetett az út a magyar-csehszlovák lakosságcseréig, Kocsis Angéla a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület elnöke beszámolt arról a kiállításról, melyet a településükre telepített menekültek tiszteletére rendeztek. Márkusné Vörös Hajnalka a Veszpérm Megyei Levéltár főlevéltárosa háztörténetekről, családtörténetekről mesélt a ki- és betelepítettekről.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

likeold
a fb oldalunkat