Győr+
2011.07.14. 17:55

A dobogót célozza meg az ETO

A Győri ETO FC vasárnap megkezdi szereplését az OTP Bank Liga 2011–2012-es szezonjaban. Csertői Aurél, a zöld-fehérek vezetőedzője úgy érzi, csapata képes lehet teljesíteni a tervezett célkitűzést, és a dobogós helyek valamelyikéért száll harcba.

A vártnál egy nappal később, vasárnap játssza le a szezon első bajnokiját a Győri ETO FC. Az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Versenybizottsága helyt adott a Videoton kérésének, így a bajnokcsapat nemzetközi kötelezettsége miatt az első fordulóban nem lép pályára. Ezt követően az M1 a vasárnapi élő televíziós közvetítés időpontjára a Budapest Honvéd–Győri ETO FC mérkőzést jelölte ki. Az egynapos csúszás azonban nem okozott nagy problémát Csertői Aurélnak.

– Egy edző soha nem lehet teljesen elégedett, de az előre tervezett munka kilencven százalékát elvégeztük a felkészülési időszakban. Szerencsére a komolyabb sérülések elkerültek minket, minden játékos rendesen tudott dolgozni. Kemény ellenfeleink voltak az edzőmérkőzéseken, és ez a folytatásban is így lesz, folyamatos megmérettetés vár ránk. Nehéz mérkőzésre számítok a nyitófordulóban, hiszen a Honvéd is megerősödött. Mindenképpen jobb teljesítményre lesz szükségünk annál, amit az utolsó két felkészülési mérkőzésen mutattunk – értékelte az elmúlt egy hónapot a vezetőedző.

A csapathoz három új játékos érkezett nyáron – André Lamas, Marek Strestik és Simon András –, hárman pedig kölcsönből visszatérve újra zöld-fehér szerelést öltenek magukra. Mint arról korábban beszámoltunk, Molnár Péter, Zámbó Bence és Jarmo Ahjupera egyaránt a győrieket erősíti ősszel.

– Az élvonaltól elbúcsúzott MTK-tól nem sikerült megszereznünk a kiszemelt játékosokat, de a keretünk így is bő és erős. Az elvárás a dobogós helyezés elérése és ezzel a nemzetközi kupaszereplés kivívása, erre alkalmasnak is tartom a csapatot. Molnár Péter bizonyított Siófokon, jó teljesítményt nyújtott az előző szezonban. Zámbó Bence ugyan kevesebbet szerepelt, de vele is számolok. Jarmo Ahjupera válogatottbeli szereplése miatt kicsit később kezdte meg a felkészülést, így még nincs százszázalékos állapotban. Remélem, hamar utoléri a többieket és hasonlóan eredményes lesz, mint tavasszal Újpesten. André Lamas fizikálisan ugyan rendben van, de más stílusú játékos, neki még meg kell szoknia az európai közeget. Marek Strestik egy hete állt edzésbe, még legalább egy hónap pluszmunkára lesz szüksége, hogy bevethető legyen. Simon Andrásnak is meccshiánya van, de képességei adottak ahhoz, hogy valódi erősítést jelentsen – fogalmazott Csertői Aurél az új és a visszatérő játékosokkal kapcsolatban. A vezetőedző azt is hozzátette, nyáron nem változott számottevően az élvonal erősorrendje.

– A kilencedik helyről kell előrelépnünk, így sok riválissal kell számolnunk. A Videoton kiemelkedik a mezőnyből, de erős a Paks, a Fradi és a Debrecen is. A többi együttes meglátásom szerint azonos játékerőt képvisel. Kiegyenlített a mezőny, bárki megverhet bárkit. Akkor érhetünk el jó eredményeket, ha csapatként is jól funkcionálunk, és az egyéniségek is hozzáteszik a magukét az összteljesítményhez. Azt, hogy látványos futballt tudunk-e játszani, mindig az egyéniségek döntik el. Úgy gondolom, nálunk vannak olyan futballisták, akik képesek lehetnek arra, hogy látványossá tegyék a játékunkat.

Csertői Aurél Abdán kezdte a labdarúgást, majd a Rába ETO csapatához került. Az ETO-ban 1990 és 1995 között 130 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, és tizenegy alkalommal a válogatott mezét is magára ölthette zöld-fehér játékosként. A vezetőedző ezer szállal kötődik tehát Győrhöz, de az érzelmei nem befolyásolják a mindennapokban.

– Minden labdarúgó nagy álma, hogy edzőként annál a csapatnál dolgozzon, ahová játékosként is tartozott. Örülök, hogy ez megadatott, de a profi futballban csak az eredmény számít, a kívülállók számára másodlagosak az érzéseim – mondta a szakember, aki az Abda megyei harmadosztályú csapatában a mai napig aktívan futballozik. – Annak ellenére, hogy a munkám révén közelebb kerültem Abdához, több időm nem lett a játékra, van feladatom bőven. A második csapatunkat és az utánpótlás-mérkőzéseket is figyelemmel követem. Szoros kapcsolatban állok az utánpótlás-nevelőkkel, annál is inkább, mert koncepciót váltottunk. Ennek eredményeképp egyre több helyi tehetség van az első csapat keretében, akik edzéseken már megmutatták magukat és helyt is álltak. Játéklehetőséget elsősorban az NB II-ben kapnak majd, de munkájukra nem lehet panasz – tette hozzá zárásként Csertői Aurél.

Lakner Gábor