Hirdetés
Győr+
2016.06.03. 12:26

A ‘csillaggyermekekért’ emelnének szobrot Győrben

A meg nem született, vagy elhunyt gyermekek emlékére terveznek szobrot állítani – jelentette be Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő pénteken a Látogatóközpontban. A szobor egyelőre csak álom, a győriek segítségét kérte a megvalósításhoz.

Hirdetés

Minden emléknek megvan a jelentősége életünkben – kezdte a rendhagyónak nevezhető sajtótájékoztatót Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke, aki elmesélte, egyik fogadóóráján megosztotta vele az álmát egy hölgy: szeretne emléket állítani a meg nem született gyermekeknek, szüleiknek pedig lehetőséget adni, hogy legyen egy hely, ahol méltóképp lehet emlékezni.

 

Hirdetés

 

Pozsgainé Szabó Erika aláírásgyűjtéssel is alátámasztotta, Győrben lelki igény van a veszteség ilyen módon történő feldolgozására – több mint ezer szignót tett a képviselő asztalára.

„Gyermeket várni csodálatos érzés, amikor elveszítjük, a jövőnket veszítjük el. Az álmainkat, az életünket töri derékba” – osztotta meg Pozsgainé Szabó Erika, aki 2011-ben veszítette el babáját a szülés után néhány órával. Később szembesült mennyi anya cipel ilyen terhet, ezért szeretett volna találni egy olyan helyet, ahol méltóképp lehet emlékezni.

 

 

Külföldön és Magyarországon több városban van már erre példa, például Pécsett az Angyalsétányt hozták létre azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, akik nem láthatják felcseperedni gyermeküket, unokájukat.

A szobor tervezője, Lebó Ferenc szerint az érintettek bármilyen életet is élnek, nem lehetnek nyugodtak az örökké hordozott hiány miatt. „A csillaggyermekek emlékhelye kifejezi a szülő és a gyermek örök kapcsolatát. A szobor a szülők közti hiányt, a mégis jelenlévőt mutatja, egy időtlen témára állandó választ próbál adni az itt maradók számára” – mondta el a szobrászművész.

 

 

Az alkotásnak Marcalváros II. lakótelepen, a Szentlélek téren, a temető mellett találtak méltó helyet. A terv szerint a szoborból hiányzó gyermekalakon át a templom keresztje fog látszani.

A szobor körülbelül 5-6 millió forintba kerül, így egyelőre álom, a győriek segítségét kérik a megvalósításhoz. Rózsavölgyi László elmondta, Borkai Zsolt polgármester azonnal az ügy mellé állt, s létrejött egy alszámla, melyre a támogatást várják.

 

 

Természetesen nem csak magánszemélyek segíthetnek, például Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője már felajánlott jegybevételt, illetve Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója is hasonló támogatásról biztosította Rózsavölgyi Lászlót. A képviselő bízik a „győri szívben”, s reményei szerint legkésőbb karácsonykor megvalósulhat az álom.

 

Győr Megyei Jogú Város alszámlája, ahová a támogatást várják:

11737007-15466004

Közlemény: Csillaggyermek

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat