Hirdetés

A ‘csendes gyilkos’ nyáron is támadhat!

Győr+
2019.06.18. 17:30

Szellőztessen rendszeresen, vizsgáltassa felül tüzelőberendezését, vízmelegítőjét, valamint a kéményét is!

Hirdetés

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Győrben a Galamb utca egyik első emeleti lakásában hétfő délután. A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, így lezárták a lakásban található kombi gázkazánt. A problémát a nem megfelelő levegő ellátottság okozhatta.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

Hirdetés

– A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

– A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

– A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

A kéményseprő házhoz hívását itt kezdeményezheti.

Forrás: Katasztrófavédelem

likeold
a fb oldalunkat