A 99 éve kezdődött örmény népirtásra emlékeztek Győrött

Győr+
2014.04.17. 21:30

Az első világháború leple alatt véghezvitt genocídium 1915. április 24-én azzal kezdődött, hogy az Oszmán Birodalom irányítói az országban élő örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették, majd kivégeztették. Az örmény holokauszt volt a modern történelem első szervezett népirtása, melynek során 1915 és 1917 között a muzulmán vallású törökök alkotta Oszmán Birodalom vezetői másfél millió embert gyilkoltak meg pusztán vallásuk és etnikai hovatartozásuk miatt.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat győri szervezete immár tizenkettedik éve tart megemlékezést az örmény történelem legtragikusabb eseményének évfordulóján. Agekjan Ajasztan, a szervezet elnöke a csütörtöki filmvetítéssel és fotókiállítással egybekötött rendezvényen kiemelte, a napjainkban, tőlünk keletre zajló folyamatok miatt különösen is fontos emlékeztetni a történelem tragikus eseményeire, hogy mindenki megértse, hova vezet, ha a szavak helyett a fegyverekhez nyúlnak az emberek.

 

 

Gyakorlatilag nincs olyan örmény ember, akit valamelyik felmenőjén keresztül ne érintett volna közvetlenül a majdnem kereken egy évszázaddal ezelőtt kezdődött „Nagy Tragédia”, ahogy azt Örményországban nevezik. A megemlékezésen részt vett az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke is, ő a nagyszüleit vesztette el. Avanesian Alex elmondta „mi már a génjeinkben hordozzuk, hogy április 24-e az örmény genocídium napja, amikor meg kell emlékezni a sok-sok áldozatról és mindarról, amit elkövettek az örmények ellen.”

 

 

A nyilvánvaló bizonyítékok ellenére az örmény genocídium megítélése máig nem egyértelmű az egyes nemzetek között. Ugyan napjainkra már huszonkét ország ismerte el hivatalosan is népirtásként az I. világháborúban történteket, melynek tagadása Svájcban, Belgiumban, vagy Franciaországban bűncselekménynek minősül, ám a legtöbb nemzet máig nem adott ki olyan tartalmú hivatalos nyilatkozatot, amelyben genocídiumként ismernék el azt. A török kormány pedig egyenesen tagadja a népirtás tényét, szerintük mindössze 300 ezer örmény halt meg, ők is az I. világháború következtében.

 

 

Az örménységet a XX. század során ért megrázkódtatások eredménye magáért beszél: Jelenleg alig 3 millió örmény él Örményországban, miközben az elüldözöttek leszármazottaiként 10-12 millió szerte a nagyvilágban, és ha nem következett volna be a kilencvenkilenc évvel ezelőtti népirtás, ma csaknem 40 millió örmény ember élhetne a Földön.

 

Kép és szöveg: Molnár G. Tamás