Győr+
2011.08.26. 18:57

A 8 hónapos Zsófi a borfesztivál legfiatalabb vendége (Hajnali frissítéssel)

Ismét rengetegen látogattak ki a Széchenyi térre, a közönség együtt énekelt Balázs Fecóval, s kóstolgatták a finom magyar nedűket. A gasztronómiai fesztivál fiatalokat és időseket egyaránt a szabadba vonzott. Hajnali fél háromkor kezdett el kiürülni a tér.

Minden asztalt körbeültek már a kortyolgatók a Széchenyi téren, a zenére gyerekek táncoltak a szökőkút közelében. Nagy sikere volt annak az óvodáskorú párnak, akik klasszikus táncba kezdtek a dixieland muzsikára.

Rövidesen a vérbeli rock and roll zenét játszó Hangária zenekar lép a színpadra. A show időtartama 90 perc, a zene mellett fontos, látványos szerepet tölt be a korhű jampi design is. Kilenc órakor érkezik Balázs Fecó az együttesével, ha időben érkezik, fellépés előtt a gyorplusz.hu asztalánál találkozhatnak vele.

Fogy a bor, kolléganőink számára a tokajiak asszonyfektetőt kínáltak. A pultos győri hölgy férfi kollégánknak azt is megígérte: garanciát vállal a bor hatására.

A gyorplusz.hu tegnapihoz hasonlóan jelen van ma este is a rendezvényen, beszámolókat, képes riportokat közöl. Mindenkit várunk a téren.

Reizer Renáta és családja olaszrizlinget kóstolgatva haladt el a standunk előtt.

Szerintük fergeteges a hangulat, vasárnap is kilátogatnak. A család legfiatalabb tagja, a 8 hónapos Zsófi is élvezi a programokat. Egyedül a zsíros kenyeret és a pogácsát hiányolják a borok mellől.

A tinédzserek is jól érzik magukat a téren. Kelemen Renáta barátnőivel jött ki a fesztiválra.

Tavaly is részt vettek a programokon, nagyon tetszik nekik a koncert, szerintük az élőzene „mindent visz”.

Balázs Fecó: Négy nemzedék dalait hoztam el Győrnek

A színpad mögött fellépésre váró Balázs Fecó ígéretéhez híven nyilatkozott a gyorplusz.hu portálnak.

Négy generáció dalait hoztam el a városnak, mondta az énekes, aki soha sem csak a múltjából élt, mindig képes volt megújulni, s az igényes zenéből soha nem engedett. Balázs Fecó sokat vár a ma esti fellépésétől, más hangulatú zenét játszanak, mint a most színpadon szereplő hangária, de sikerük alighanem megjósolható.

A gyorplusz.hu asztalánál kérdeztük meg dr. Gasztonyi Zoltán hematológus, osztályvezető főorvost, aki egészségtanár feleségével jött ki a bornapokra.

– Főorvos úr, igaz-e, hogy a vörösbor „vérnövelő”?

– A mérsékelt borfogyasztás és a mediterrán életforma, s étkezés bizonyítottan tovább tartja egészséges életben az embereket – mondta a szakember. Hozzátette: a vörösbor elsősorban az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében hatásos. Felesége ezt kiegészítette azzal: a minőségi bor stresszoldó hatású is, érdemes tehát este, lefekvés előtt elfogyasztani egy pohárkával. A szakemberek azt azért hangsúlyozták, hogy ha valakinek betegsége miatt az orvos tiltja az alkoholfogyasztást, akkor hallgasson a doktorok tanácsaira.

Gorgosilits Ildikó családjával és barátaival látogatott ki a fesztiválra, kisfiával léptek standunkhoz.

A fiatal anyuka szerint mostanában divatosak a gasztronómiával foglalkozó rendezvények, ami nem is baj, mert így mindenki megtudhatja, hogy mennyire sokszínű a magyar borkínálat. Ildikónak a Vaszary Pincészet Irsai Olivér bora a kedvence.

Az anyuka szerint nagyon hangulatos a fesztivál, a programok és az ízek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ildikó úgy tervezi, férjével a Budapest Bár koncertjre mindenképpen kijön.

Asztalunknál egyre többen megfordulnak, kiderült, hogy nem kérték hiába portálunkon át a vendégek a zsíros kenyeret, rövidesen máris kapható volt. Szabó Jenő önkormányzati képviselő tányérján hagymás zsíros kenyeret láttunk. Szabó Jenő barátaival érkezett standunkhoz. Dr. Hegedűs László sebész főorvos megjegyezte: nem kell félniük a betegeinek, ha meglátják a képen, most nincs ügyeletben. Egyébként is igen mérséklettel szokott finom bort kortyolni, s kizárólag akkor, ha nem dolgozik.

Úgy látszik, az orvosok kedvelik a bort és a bornapokat, mert Szabó Jenő társaságában egy másik doktorral is találkoztunk: dr. Gunther Tibor főorvossal. A velük tartó Horváth Ernőtől, a Gyirmót FC elnök tulajdonosától azt kérdezte az időközben ideérkező Borkai Zsolt polgármester: mi lesz a Gyirmóttal? Horváth Ernő határozottan úgy fogalmazott: felkerülünk!

– Tavaly voltunk először a győri bornapokon, én akkor és azóta beleszerettem ebbe a városba, mondta a standunkat felkereső villányi pincészet borásza Tiffán Imre.

– Az előző évben az eső, idén a hőség szegődött ellenünk, de a hangulatot nem tudta megrontani, fantasztikus, hogy mennyien vannak a téren, mutatott körbe Tiffán Imre.

A forgalmról azt mondta:amíg bírjuk hűtéssel, addig nem lesz gond. A legjobban a rosé borok fogynak, ami ebben a kánikulában teljesen érthető és indokolt, tette hozzá.

A tér közben szinte teljesen megtelt, a színpadon Balázs Fecó énekel, és vele együtt a közönség.

Már a nyitónapon is többen voltak, mint tavaly, pedig visszajelzéseink alapján azzal a rendezvénnyel is nagyon elégedettek voltak a győriek és a városunkba látogatók – summázta a két nap tapasztalatait, eredményeit portálunk kérésére Sarkadi Mónika, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója.

– A fellépők és a térre kilátogatók is rendkívül jól érzik magukat ezen a rendezvényen – tolmácsolta a művészek véleményét is az igazgatónő. – A fellépők kiemelték a tér remek hangulatát, berendezését, a győriek méltó és kultúrált szórakozását.

Sarkadi Mónika szerint mindegyik közönségréteg megtalálta a saját programját, a különböző zenei ízlések remekül megfértek egymás mellett. Valamennyi generációra gondoltak, jól sikerült az előadók, zenekarok kiválasztása.

Sarkadi Mónika a szombati megakoncertre, s az előtte fellépő előadók koncertjeire is invitálja a közönséget, hiszen világsztárt köszönthetünk a színpadon. A Gipsy Kings alapítója, Chico már megérkezett a városba.


“Ezért érdemes nyúlnak születni!”

Szombaton és vasárnap pedig a két éve már a fesztiválközpont által szervezett terményáldás nyújt élménydús programot a nyárbúcsúztató győrieknek a folytatódó bornapok mellett, hívta fel a figyelmet Sarkadi Mónika igazgató.

Elmúlt hajnali fél három, most kezd el kiürülni a tér. Megjelentek az asztalokon hagyott üres üvegek begyűjtői. Két óra környékén két csoport civakodni kezdett egymással, más rendbontás nem történt a forró éjszakában, amikor is rengeteg finom bort kortyolgattak el a győriek.

Lehúzzák redőnyeiket a faházikók borosgazdái és a pálinkakínálók. A tokaji bort árusító hölgy számon kéri saját garanciáját: hatékony volt-e az asszonyfektető bor? – kérdezi. Mindenki mindenkit megszólít, néhányan pityókásan, de bántás nélküli gesztusokkal felelnek.

Az egyik pálinkárium különleges búcsúkortyot kínál: cékla-, spárga-, vagy éppen medvehagyma-pálinkát. Az utóbbit választjuk – ha már lúd, legyen kövér alapon -, de végül lebeszél bennünket róla a tulajdonos.

– Ha még nem kóstoltak különlegességeket, nem ezzel kell kezdeni – magyarázza. – Ez ugyan egészen extra íz, de a kezdőknek túl vad. Igyanak inkább sárgarépapálinkát. Jöjjön, csak uram, szagoljon bele, ezért a sárgarépáért érdemes nyúlnak születni.

Csendesedik a tér, s a Baross utca. Kipirult arcú lányok csókolóznak újdonsült szerelmeikkel. Mások a kocsijukat keresgélik. Nem ittak, csak elfelejtették, hol hagyták az autójukat.

Végülis hosszú volt a szombat hajnalba nyúló péntek este.

Portálunk elköszön, holnap találkozunk a Szent István úti forgatagban.

Jó éjszakát Győr!

Helyszíni tudósítás

A legkiválóbb magyar borok találkozója Győrben – Csütörtöki beszámoló