Győr+
2011.08.22. 08:57

60 faházból kínálják a legkiválóbb magyar borokat

A legnívósabb borfesztiválnak tartják Magyarországon a szakmabeliek a IV. Győri Bornapokat, melyet a közönség is megérez, rengetegen kedvelik a rendezvényt. A tavalyi évek sikere folytán a múlt évi 40 helyett idén 60 faházból kínálják a Széchenyi téren a legkiválóbb magyar borokat a legjobb pincészetek.

A Pannonhalmi Borvidék egyik pincetulajdonosa, Babarczi Zsuzsanna szerint minden pannonhalmi termelőnek „kötelező” részt venni a fesztiválon, egyrészt a színvonalas programok és a szép helyszín miatt, másrészt pedig a győriek a célközönség, és szeretnék megismertetni velük a termelők a pannonhalmi borokat.

Ezért összefogott tíz pincészet, és a fesztiválon kialakítják a pannonhalmi borutcát, hogy kiemeljék magukat a tömegből a közös megjelenéssel.

A pannonhalmi Magyarország egyik legkisebb és legrégibb borvidéke. A rendszerváltás előtt háttérbe szorultak az itteni borászok, de újra elkezdődött az országos szintű mozgolódás.

A vidékre inkább a fehérborok a jellemzőbbek, például az olaszrizling, a tramini, a cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér.

– Nagyon jó alapanyagokból készülnek a boraink, ügyelünk a minőségre. Világszínvonalú reduktív technikával dolgozunk, melynek során a bor nem, vagy csak keveset érintkezik oxigénnel. Boraink illatosak, gyümölcsösek, az elsődleges aromákat hangsúlyozzuk bennük – mutatja be a borász a saját italait.

Méretét tekintve a pannonhalmihoz hasonló a Móri Borvidék is, innen szintén érkeznek borászok Győrbe.

Miklós Csaba, a Móri Borvidék borásza szerint a Győri Borfesztivál az egyik legnívósabb az öszszes hazai fesztivál közül.

– Egyedülálló rendezvény egyrészt a faházak minősége miatt, másrészt a közönség összetétele okán. A polgárias vendégek kínálása öröm a borászoknak – mondja.

A Móri Borvidék jellegzetessége, hogy kizárólag fehérborokat készítenek, többek között chardonnayt, fehér királyleánykát, móri ezerjót, zöld veltelinit és rajnai rizlinget.

– Rendkívül ízesek és zamatosak a boraink, és nagyon szeretjük a vendégeket. A móri borok fiatalítanak, és őszinte mosolyt csalnak minden vendég arcára, ettől vagyunk különlegesek. Azt szoktuk mondani, hogy a móri bor dögösít: oldja az emberek gátlásait, nyitottá teszi őket.

A nők borfogyasztásáról a ITT olvashatnak.

A IV. Győri Bornapok, a bor, a borlovagok és a gasztronómia fesztiválja augusztus 25-én 16 órakor kezdődik a Széchenyi téren. A borlovagok fél hattól vonulnak fel a belváros utcáin a városházától a Széchenyi térig, majd Borkai Zsolt polgármester nyitja meg a fesztivált. Ezt követően a Schaplin mesezenekar csalogatja muzsikájával a sétálókat a borutcákba, s a Besh o droM, a magyarországi világzene egyik jelentős képviselője lép színpadra.