Győr+
2011.07.22. 12:45

555 éve győztek a magyarok Nándorfehérvárnál

A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4–21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

Ötszázötvenöt éve győztek a Nándorfehérvárt védő magyar seregek az ostromló törökök ellen, az évforduló tiszteletére számos megemlékezést tartanak ma országszerte.

Szegeden Nándorfehérvári Emléknapok címmel rendeznek családi programsorozatot, Egerben a Végvári Vigasságok keretében emlékeznek a nándorfehérvári diadalra. Sárváron a Nádasdy Történelmi Fesztiválon misével, fényfestéssel idézik fel a győzelmet. Keszthelyen, a Helikon parkban a Székely kapunál, Kaposvárott a Pártok Házában tartanak ünnepséget. Pécsett hagyományőrző csoportok harcjátékával emlékeznek a diadalra a Széchenyi téren, a Belvárosi plébániatemplomban és a Barbakán bástyánál.

Budapesten Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Duna-ünnepen. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében közös emlékülést tart a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum. Hunyadi János szobránál és Kapisztrán János szobránál a Budavári Önkormányzat emlékezik. A Hősök teréről pedig kerékpáros és evezős zarándoklat indul Visegrádra.

Július 22-ét, a nándorfehérvári diadal napját idén, július 4-én nemzeti emléknappá nyilvánította az Országgyűlés.

Forrás: hirado.hu