Győr+
2011.07.12. 17:07

3100 kilométer kerekeznek a szatmári békére emlékezve

A Rákóczi-szabadságharc lezárásának, a szatmári békének 300. évfordulóját ünnepeljük 2011-ben. Ebből az alkalomból Hidvégi-Üstös Pál kerékpárral járja végig a szabadságharc legfontosabb helyszíneit Rodostóból indulva Tarpáig. A multisportoló kedden ért Győrbe.

Hidvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető június 28-án indult el a 3100 kilométeres kerékpártúrára. A sportoló a szatmári béke 300. évfordulóján mintegy 60 helyi ünnepséget, megemlékezést kovácsol 5 országot átfogó rendezvénnyé.

A kerekező most tart útja felénél, eddig már több százan csatlakoztak hozzá egy-egy rövidebb szakaszon. A sportoló kedden érkezett Győrbe, a 12. Arrabona légvédelmi Rakétaezredhez, ahol Bozsoki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes az ezred szalagját kötötte rá a túrázó kopjafájára.

Hidvégi-Üstös Pált a rakétaezredből mintegy húszan kísérték a városi szakaszon.

Bozsoki Attila elmondta: Győrben a Rákóczi-szabadságharcnak igazi eseménye nem volt. 1705-ben és 1707-ben Vak Bottyán próbálta bevenni a győri várat, ám nem járt sikerrel, hiszen a vár Európa legerősebbje volt.

1711-ben, a Rákóczi-szabadságharc lezárása, a szatmári béke után még próbálkoztak újabb szabadságharc kirobbantására. Ebben a mozzanatban játszott szerepet Korponayné Géczy Julianna, akit mi lőcsei fehér asszonyként ismerünk. Édesapja a kezdetektől, 1703-tól Rákóczi ezredese volt, a férje viszont Csábrágot védte; felesége unszolása után tért át és tett esküt Rákóczinak.

Géczy Juliannának 1712-ben kuruc vezéreknek kellett volna leveleket eljuttatnia. Feljelentette ezt az újabb összeesküvést Pálffy János altábornagynak. Ám amikor beleolvasott a levelekbe, látta, hogy a saját édesapjára is lett volna terhelő vallomás, elégette a leveleket. A lőcsei fehér asszony ellen koncepciós pert indítottak, amit Magyaróváron folytattak le, ám végig a győri régi városháza börtönében raboskodott, végül Győr piacterén fejezték le.

Sz.T.