2017-re megújul az Insula Lutherana

Győr+
2014.12.09. 16:53

Nem csak szépet és jót építünk, hanem megerősítjük az evangélikus közösséget is – jelentette ki Kara Ákos országgyűlési képviselő az Öregtemplomban tartott sajtótájékoztatón, ahol a gyülekezet vezetőivel részletesen beszámoltak az Insula Lutherana nagy szabású felújítási munkálatairól.

A kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában példa nélküli evangélikus sziget felújítását. A munkálatok a tervezéssel megkezdődtek, a kivitelezés szakaszairól pedig pontos időzítés történt.

Szigorú a menetrend, de ez minden beruházásra elmondható – fogalmazott Kara Ákos, aki biztos abban, hogy a reformáció 500. évfordulóján, 2017. október 31-én felavathatják az Insula Lutheránát.

 

 

Jánosa Attila igazgató-lelkész a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Kara Ákosnak, aki döntő érdemeket szerzett a kormánytámogatás megszerzésében, majd kifejtette, attól egyedi a hajó vagy szem alakot formázó evangélikus sziget – ezt a légi fotók bizonyítják – hogy egyetlen területre összpontosul minden, templom, iskola, szeretetház, könyvtár és levéltár, cserkészcsapat, sőt még egyházi varrodája is van az evangélikusoknak. A sziget egyik ékessége az Öregtemplom, amelyet 1785-ban szenteltek fel.

 

 

Az évszázadok nem csak a templomot, hanem az evangélikus központ más épületeit is megviselték, a felújítás halaszthatatlanná vált.

 

 

Minden épület műszakilag is, funkcionálisan is ezer sebből vérzik – minderről Ráskai Péter vezető tervező beszélt, bemutatva az újjászületés tercdokumentációját.

Két épületet lebontanak, s újakat húznak a helyükre. Végre lesz tornaterme az általános iskolának és gimnáziumnak, térszint alá süllyesztve. Az épület tetején tantermeket alakítanak ki. Növelik a meglevő melegítőkonyha és étkező kapacitását is. Felhúznak egy új óvodát, amikor ez elkészül, a jelenlegi óvodának helyet adó volt leányiskolát lebontják.

 

 

Kicserélik az Öregtemplom alámosott padlószerkezetét, a padokat, az oltárt pedig restaurálják. A Rát Mátyás tér 2. alatti épületben gyűjteményt alakítanak ki, míg a Kossuth utca 16 alatti négy lakásos lakóépületet hat lakásossá alakítják, amely lelkészi, szolgálati lakásként funkcionálnak. A konvent épületének átalakítása után 33 férőhelyes kollégium lesz, s bővítik a szeretetházat is, amely 100 helyett 150 férőhelyes lesz.

 

 

A munka attól szép és nehéz, hogy az épületegyüttes műemléki védettség alatt áll – tudtuk meg a projektbemutatón.

 

Koloszár Tamás

Fotó:O. Jakócs Péter