2016 az adócsökkentések éve lesz

Győr+
2015.04.30. 14:16

A következő év költségvetés tervezetét ismertette Simon Róbert Balázs és Kara Ákos.

Közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön az országgyűlési képviselők, a kormány ugyanis május 13-ig benyújtja a parlamentnek a költségvetési javaslatot, mely számos adócsökkentést tartalmaz, és amelynek középpontjában a családok és a dolgozó emberek állnak. „A tervezés időszakában több információ is napvilágot látott, ebből a legfontosabb az, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2,5%-os gazdasági növekedéssel, valamint 1,8 – 2%-os inflációval, továbbá 2%-os államháztartási hiánnyal számol” – mondta a találkozón Simon Róbert Balázs. „A másik, ami minden családot érint az-az, hogy 2016-ban 16%-ról 15%-ra csökken a személyi jövedelemadó, ez 4 millió ember esetében 120 milliárd forint megtakarítást eredményez” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette azt is, hogy a családi adókedvezmény – 2011-es bevezetése óta – már több, mint 1000 milliárd forinttal többet hagy a magyar családoknál.

 

 

Az adócsökkentés mellett a jövedelmek is nőhetnek – erről már Kara Ákos számolt be a sajtótájékoztatón. Mint kiderült, 2016-tól tovább nő a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében. Kara Ákos szólt arról is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedései a későbbiekben is védik a pályakezdő fiatalokat, a gyesről visszatérő anyukákat, vagy éppen az 55 év felettieket. „Az elmúlt esztendőkben láttuk, hogy sikeres döntése volt a parlamentnek az akcióterv bevezetése, hiszen megyénkben folyamatosan, több mint 30 ezer ember munkahelyét tudjuk védeni ezzel a programmal. Azt gondolom, hogy azok a beruházások, amelyek az elmúlt esztendőben megvalósultak – így a szerdai gönyűi fejlesztés – azok munkahelyeket teremtenek és az egész térség számára nagy jelentőséggel bírnak” – emelte ki Kara Ákos.

 

 

Az országgyűlési képviselők kiemelték, hogy 27%-ról 5%-ra csökken a sertés tőkehús áfája, de fontos az is, hogy különböző állami közszolgáltatások díjai is tovább mérséklődhetnek 2016-ban.

 

Csapucha Adrienn