Győr+
2011.12.15. 15:38

150 győri és szentesi katona indul Boszniába – VIDEÓVAL

Az MH EUFOR 10. váltás mintegy 150 fővel januárban kezdi meg 6 hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában. A misszióba utazó állománytól családtagjaik és előljáróik csütörtökön köszöntek el.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái és a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Győrbe vezényelt állománya szeptember óta készült együtt a Magyar Honvédség EUFOR kontingens 10. váltására.

A több hónapos kiképzés célja az volt, hogy felkészítse az állományt a hadszíntérre vonatkozó műveleti követelményekre: a katonáknak képesnek kell lenniük az egyes műveletek tervezésére, a logisztikai támogatásra és végrehajtásra is.

A válságkezeléssel és béketámogatással összhangban a kontingens fő feladatkörébe tartoznak olyan, eddig számukra ismeretlen képességek, mint a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, de faladatul kaphatják a szállítmányok, konvojok vagy akár különösen fontos személyek kísérését is.

Az állomány november végén három napos gyakorlaton bizonyította műveleti képességét (Erről készült galériánkat ITT tekintheti meg). Domján László, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka gratulált a katonáknak az eredményes felkészüléshez. Hozzátette, ez az alapja annak, hogy biztonságosan szolgálhassanak Bosznia-Hercegovinában.

A kontingens tábori lelkésze az ünnepség végén megáldotta a misszióba indulókat.

Az MH EUFOR 10. váltás mintegy 150 fővel januárban kezdi meg 6 hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában.

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg.

Sz.T.

A győri katonák nem először vesznek részt misszióban. Korábban Fider Zsolt főtörzsőrmester, Sirkó Katalin főtörzsőrmester és Lükő Géza főhadnagy nyilatkozott oldalunknak: Győri katonák öngyilkos merénylők között