Hirdetés

˝Társadalmi problémát feszegetünk˝ – interjú Heatlie Dáviddal

Győr+
2019.01.26. 16:52

A fiatal zenészt jó ideje ismerheti a közönség, akár dobosként, akár énekesként. Elmondása szerint mindenhol jól érzi magát, de az igazi helyét még keresi. A Dal 2019-ben nagy esélyt kapott, hogy megtalálja Heatlie Dávid. Vele beszélgettünk.

Hirdetés

– Dobos vagy inkább, vagy énekes?

– Nem tudok dönteni. Szerintem úgy élem az életem, mint régen az iskolában: van A hét és B hét. Az egyiken dobos vagyok, a másikon énekes. A hangszerem mindenképp a dob, mindig nagyon szerettem, tanulom mind a mai napig. Legtöbben a Neoton Famíliából ismernek, 12 éve tartozom már a csapathoz. Igen, ahhoz, ahol édesanyám, Csepregi Éva az énekesnő…

Hirdetés

– Gyorsan kilyukadtunk nála…

– Jobb ezen túlesni… Soha nem titkoltam, hogy ki az édesanyám, felesleges is, hiszen előbb utóbb kiderül. Bár próbálom nem én szóbahozni, s kihúzni addig, amíg lehet. De általában mikor mondom, hogy a Neoton dobosa vagyok, mindenkinek leesik…

– Azért nem sok népszerű ember gyereke kezeli ilyen természetesen ezt a témát. Tudatosan építetted így magad?

– Anyukámmal rengeteget beszélgettünk erről az egész „Csepregi Éva fia vagyok” témáról. Soha nem kérkedtem vele, soha nem akartam az ő hírnevéből élni. Eléggé öntörvényű gyerek vagyok, de nagyon adok a véleményére, s édesapáméra is, aki ugye szintén ismert zenész, dalszerző. Ám minek legyek álszent? Igenis van belőle előnyöm, hogy kinek a fia vagyok. Csak éppen megtanítottak rá és megtanultam a helyén kezelni. Anyukámék pedig büszkék rám, s ez sokat jelent.

– Akkor neked nincs gondod a „mama hotellel?”

– Nekem nincs, főleg, hogy nem lakom otthon! 🙂 Egyébként a dal nem rólam szól, egy komplex társadalmi problémát feszeget. Jó barátom és zenésztársam, Turóczi Péter írta a szöveget. A zene az enyém, s eleinte egy szakítós, érzelmes nóta volt. Hosszú évek után szakítottam a barátnőmmel, akkor ilyen hangulatban voltam. Megkaptam ezt a szöveget, s azt mondtam, csináljuk! Szeretünk olyan témákat feszegetni, ami sokakat érint, mégsem nyúl hozzá mindenki. Vagy nem ilyen bátran, ahogy a Tyson barátom megfogalmazza. A zene szerintem passzol hozzá. A klipben pedig azért nem akartam szerepelni, mert nem rólam szól.

– Régi zenekaroddal, a GET Free-vel az Átvágyás, a Lemosható és a Szellemi szegény legény is ilyen téma volt… Bár inkább az elsőt fogadták jobban a hallgatók.

– A GET Free jó volt, de azért abban sem találtam meg még magam. Egyébként igen, ezeknek a szövegét is Péter, azaz Tyson barátom írta. Az Átvágyás nagyon bejött a közönségnek, a Lemoshatóval sem kell szégyenkeznünk szerintem. Ám tényleg nem találtam annyira a helyem ebben a formációban, így hamar feloszlottunk.

– Miben másabb a mostani Heatlie Dávid, mint az akkori?

– Öregebb! 🙂 A viccet félretéve: régebben szinte csak rockot, punkot, vagy punkrockot hallgattam. Főleg Supernemet nyomattam, s ezek vissza is köszöntek a dalaimban. Viszont egyre csak nyílt ki a zenei világom is, egyre több stílust ismertem meg, egyre több előadót hallgattam. Ebben egykori párom, Sarkadi Emese is közrejátszott, akivel mind a mai napig együtt dolgozunk, remekül megértjük egymást.

– Olyannyira, hogy édesanyádnak is írtatok egy dalt.

– Igen, a Titokról van szó, amelynek a zenéjét mi ketten szereztük, a szöveget Anyukám írta. Rengeteg zenét mutatok meg neki, sokat beszélgetünk, próbálom idomítani. 🙂 Mondogattuk neki Emesével, hogy az új dalába egy kicsit modernebb hangzást, több elektronikus zenére hajazó hangulatot kellene belevinni. Bízott bennünk, elkészült a dal, megírta a szöveget, a közönség pedig szereti a nótát. Sokan egyébként nem biztos, hogy tudják, hogy a Neoton dalai mennyire zseniálisak, hogy a Pásztor Lászlóék micsoda harmóniákat hoztak össze. Nagyon komoly dallamvilága van a Neotonnak, rengeteget tanulok és fejlődök a koncerteken.

– Akkor tart az útkeresés?

Lényegében igen. Szeretek dobolni, de szeretek énekelni. Szeretek elől állni a színpadon s megmutatni magam a közönségnek. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy nálam sokkal, de sokkal jobb énekesek vannak itthon is, de szívből csinálom, tanulok és remélem lesz helyem. A La Mamma Hotel fogadtatása nagyon jó, remélem folytatódik a sikertörténete. Egyébként vonz az egész szórakoztatóipar. Nem csak mint zenész vagy énekes, hanem szívesen kipróbálnám magam egyéb projektekben is. Említhetem itt Dallos Bogit, akire nagyon felnézek. Szuper énekesnő, s a Petőfi TV-n műsort vezet, saját műsora van. Valami ilyesmit magamnak is el tudok képzelni…

– Akkor most A DAL 2019 egy nagy lehetőség?

– Fúúú, nem is tudom igazából megfogalmazni. Itt van ez az egész, s még mindig nehezen hihető. Így már régen álltam színpadon, régen énekeltem kamerák kereszttüzében. Nagyon szeretném, hogy jól sikerüljön, hogy még jobban megszeressék a dalomat. Szeretném magam egyedül bemutatni, hogy én vagyok a Heatlie Dávid, itt vagyok, ezt tudom, döntsetek!

– Mire számítasz?

Nehéz tippelni, s nem is szeretnék. A La Mama Hotel már így is sokat adott nekem, s olyan előadók közé kerültem be, ami megtiszteltetés. Persze a hibátlan szereplés, a minél jobb eredmény a cél, minden megmérettetésnek így kell nekivágni. Élvezni fogom minden pillanatát, meg tulajdonképpen ezt teszem már az elejétől kezdve is. Keresem az utam, keresem magam, de hogy a zene benne lesz a jövőmben, abban biztos vagyok!

Havassy Anna Katalin
Fotó: Péter Csákvári Pictures, Heatlie Dávid Facebook és O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat