Szakmai napok a Krúdy Technikumban

Győr+
2023.04.21. 10:53

A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban idén 3. alkalommal kerültek megrendezésre a Szakmai napok (2023. április 3-4.), ahol a vendéglátó és turisztikai szakmából is sokan képviseltették magukat. Idén a Tradíció és modernizáció jegyében kerültek megrendezésre a programok.

Számos szakmabeli vendég kapott meghívást a rendezvény első napjára kiállítóként: a ’Gyere Győrbe’ képviseletében Csobayné Pintér Éva; a Szent László Látogatóközpont, Domus Peregrini és a Hotel Domus Collis szállodák munkatársai; az OTP Travel; a Gyirmót Sport és Wellness Hotel, az Orchidea Cukrászda képviselői, valamint a Metro és a Zöldfa étterem, továbbá a Sudár Birtok mutatta be gyógy- és fűszernövényekkel készült termékeit.

Vendégeink között köszönthettük partneriskolánk, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia tanárait és diákjait is.

Az iskola partnerei mellett az iskola diákjai is standokat állítottak és rengeteg témában készültek előadásokkal. Többek között bemutatták a sör történetét, a konyhai gépek és eszközök fejlődését a kezdetektől napjainkig, de a sport és táplálkozás kapcsolata is a fókuszba került. Lehetőség volt kóstolásra is, a diákok óriás palacsintával, valamint smoothie-val kedveskedtek az érdeklődőknek.

Az aulás programokkal párhuzamosan a tankonyhában versenyek zajlottak, ahol a szakács, cukrász, illetve pincér tanulók mérethették össze tudásukat. Érzékenyítő programokra is sor került, mint például vakon kóstolásra és felszolgálásra.

A Szakmai napokhoz kapcsolódva egy másik verseny is zajlott, a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett szavalóverseny. A versenyen 15 szavalatot hallhattunk. A zsűri soraiban Juhász Anna (Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt. programigazgatója, irodalmár), Nagy Mária (Széchenyi István Egyetem könyvtárosa) és Szabó Szilvia (Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér könyvtárosa) foglaltak helyet. A programot a RizikóFaktor együttese színesítette Petőfi megzenésített verseivel. Az eredményhirdetésen az ugyancsak Petőfi gasztronómia kategóriában meghirdetett illusztrációs verseny és versíró verseny győzteseit is kihirdették.

Az iskola néhány osztálya a Fedezd fel Győrt! városi séta keretein belül Győr nevezetességeivel kapcsolatos kvízt töltött ki. Ahhoz, hogy a feladatokat maradéktalanul meg tudják oldani, elengedhetetlen volt, hogy felkeressék a győri nevezetességeket.

A délelőtt folyamán sor került az iskola egyik tankonyhájának a meghívott névadó ünnepségére is, ami a méltán neves szakács, Nemeskövi Dénes nevét vette fel. Erről egy emléktábla is tanúskodik a helyiség bejáratánál. Az ünnepségen Pető István győri vendéglátós is közreműködött, illetve Horváth Csaba mesterszakács, aki a versenyek zsűrizésében is részt vállalt.

A második nap szakmai előadásokkal készültek az iskola meghívott vendégei.

Cseri Barnabás, volt krúdys diák, a Magyar Bor Nagydíjas ifjú borász indította a napot, vele párhuzamosan az iskola 2. emeleti helyszínén Nagy Janette, krúdys tanárnő tartott személyes beszámolót Kubáról és a hajóutakról. Ezután Dr. Vukoszávlyev Zorán műértékvédelemért felelős helyettes államtitkár bemutatóját hallhattuk a világörökségekről, a másik helyszínen  pedig Cseh István és Kovácsné Paár Gabriella beszélgetését élvezhettük a Benedetto cukrászda újjászületéséről. A harmadik előadó az aulában Tóth Bendegúz, az idei Bocuse d’ Or csapat tagja volt, jelenleg a Szakma Sztár versenyre készül. Illyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója volt szakmai utazásairól tartott élménybeszámolót, és bemutatta mi is az a CheckINN. Kadlecsek Krisztián, a TV2 Poggyász című műsorának szerkesztő műsorvezetője szenvedéllyel mesélt utazásairól. Vass Gergely, egykori diákunk az El Camino, avagy Szent Jakab zarándokútjáról tartott érdekfeszítő előadást. A nap zenés elemeit indiai élményeiről beszámolva Kardos Horváth János biztosította, aki elénekelte nekünk a Dal 2021-es győztes dalát, az Egyetlen szó –t, valamint az Ez a te Magyarországod című szerzeményét is. Záróakkordként az iskola volt tanulói tartottak előadásokat: Világos Julián, az Essência Restaurant Tiago & Éva munkatársa mesélt munkatapasztalatairól, majd Farkas Richárd, head chef mutatta be karrierútját, azt, hogy hogyan jutott el a pápai kifőzdéből a fine dining-ig.

Élményekben gazdag, produktív és a jövőbe mutató hasznos 2 napot zárhattak maguk mögött a krúdysok a tavaszi szünet előtt.

A cikket készítette: Ugróczi Linda és Nagy Annabella, 11.T

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készült anyagok.