Részvételi színházi előadás az Apor-iskolában

Győr+
2023.10.17. 14:18

Az Apor-iskolában már hagyománynak számít, hogy évről évre részvételi színházat hívunk a diákokhoz, vagy tanítási drámaórák keretében gondolkodunk élethelyzeteken, konfliktusokon.

Az idei tanévünkben október 6-án a 10. A osztály jelentkezett a RÉV Színház Belém égsz című előadására. A három előadó – Kiss Tünde a Győri Nemzeti Színházból, Balla Richie és Szántó Dániel a RÉV Színházból – egy olyan gondolatébresztő produkciót adott elő, amelyben a mindennapi manipulációval találkozhattak a diákok. Sok kérdés merülhetett fel a nézőkben: milyen eszközeink vannak a másik befolyásolására; felismerjük-e, ha manipulálunk vagy manipulálnak minket; ismerem-e eléggé önmagam ahhoz, hogy ne menjek bele számomra bántó vagy megalázó kapcsolatba.

Izgalmas volt számunkra megfigyelni, hogy a lányok és a fiúk nézőpontja között kisebb-nagyobb eltérések adódtak. Más látásmóddal tekintettek például arra, hogy egy emberi kapcsolatban megtilthatunk-e valamit a másik félnek vagy nem.

A diákok nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a történetbe. A szereplők időnként megszakították az előadást, hogy a résztvevők véleményt formálhassanak, ezáltal ők maguk szőtték tovább az események fonalát.

Bár a tizedikesek az előadás során visszafogottak voltak, pár srác a végén odament Richiehez és az előadásról, az ő karakteréről kérdezték.

És hol ér véget a történet? Bennünk, a folyosói beszélgetésekben, a hazafelé vezető úton a gondolatainkban, vagy talán véget sem ér, hiszen tapasztalatinknak köszönhetően időről-időre más és más befejezést társíthatunk a cselekményhez.

A cikket készítette: Molnár Eszter 11.A, Sudár Boróka 11.A az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, AMI, Gimnázium és Kollégium diákjai

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készített anyagok.

Kapcsolódó témák: #diáktudósítók | #előadás | #manipuláció | #színház |