Megszólalt az orgona az 50 éves Mórában

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.17. 14:26

Szeptember 28-án a Móra iskola falai között először szólalt meg orgona. Nagyon készültünk a rendezvényre, hiszen még soha nem voltunk orgonakoncerten.

Az aulába érkezve megláttuk a színpadon a hangszert, ami első látásra nagyon bonyolultnak tűnt, később kiderült, hogy nem tévedtünk.

Az estét Fekete Szabolcs igazgató úr nyitotta meg, mint a Móra50 jubileumi év első rendezvényét, majd ezután érkezett a színpadra Rákász Gergely orgonaművész. Mielőtt játszani kezdett volna, beszélt nekünk arról, hogy ő is jubileumot ünnepel. Elmesélte, hogy 15 évesen adott először koncertet egy templomban, amit a barátai szerveztek. Így immár 30 éve játszik közönség előtt.

Minden elhangzott mű előtt bemutatta a zeneszerzőket kicsit másképp, mint a megszokott, illetve elmondta, hogy mit érdemes tudni a műről. Számunkra érdekes volt, ahogy megfogalmazta a történeteket, a személyes élményeit is hozzáfűzve, megnevettetve a közönséget. Az aranymetszésről szóló történet tetszett nekünk a legjobban, amiből megtudhattuk, hogy az 1:1.618-as arány a tökéletes mindenben, így a zenében is.

Hallottunk Vivaldi-, Gershwin-, Bach-, Vidor- és Grieg-műveket, sőt még Indiana Jones filmzenéje is felcsendült. Látványos képekkel tette érthetőbbé a közönség számára a zenét, valamint a kivetítőn láthattuk, ahogy az orgonán játszik, a bonyolult kéz- és lábmozdulatokat is. A hangszer is bemutatásra került, így igaz lett, amit gondoltunk, hogy nagyon nehéz megtanulni játszani rajta.

A művész úr bemutatta az alapítványa által támogatott csellóművészt, Dénes Dorottyát, akivel közösen adtak elő egy darabot. A műsor után még lehetőség volt a művész úrral beszélgetni és fényképet készíteni, mi ennek is nagyon örültünk. Sikerült felkelteni az érdeklődésünket a komolyzene, az orgona iránt. Ezután másképp fogunk gondolni rá, de Bachra biztosan.

Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk volt részt venni a koncerten, amely elérte célját, mert kaptunk valami értékeset, nem hétköznapit.

A cikket készítette: Horváth Olivér 6.C, Tóth Dominik 6.C, a GYSZC Móra Ferenc Általános Iskola diákjai

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készített anyagok.

Kapcsolódó témák: #diáktudósítók | #hangszer | #művész | #orgona |