Hildes részvétel a III. Győri Klíma Expón 

Győr+
2023.11.21. 13:07

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikum képviseletében vehettünk részt a III. Győri Klíma Expón, ami a Győri Olimpia Sportcsarnokban került megrendezésre.

Elvittük magunkkal az iskolával bemutatni kívánt eszközeinket. A digitális terepasztalt és egy programbemutatót, ami az Archicad alkalmazásról szól. Az iskolánkban működő, az energiatudatos építési megoldásokkal és az építő anyagokkal foglalkozó passzívház szakkör keretében készítettünk egy épületmakettet. A makett többféleképpen is alakítható. Tudunk vele egy lapostetős házat modellezni, ami funkcionál zöld tetővel vagy a nélkül is. Lehet rá árnyékoló lemezeket, konzolokat tenni, és át lehet alakítani nyeregtetős kialakításúvá is. Ezen a maketten mutattuk be a házak benapozását, például a nyári, a tavaszi és az őszi, illetve téli napjárásnak megfelelően. Ehhez segédletként a nap járásának az ívét egy előre kialakított fém pálya segítségével tettük szemléletessé. Így tudtuk ráirányítani a figyelmet, hogy az energiatudatos szemléletű tervezéssel és a helyes tájolás figyelembevételével már a tervezési folyamat során energiatakarékossági lépéseket tehetünk.

Szintén erről a makettről készült egy ArchiCad terv is, amin látszik az alaprajz, metszetek, homlokzatok. Sok látogatót, szakmabelit és érdeklődőt is megfogott a digitális terepasztal, mind a fiatalokat, mind az időseket egyaránt. Örömmel fogadtuk őket és részletesen válaszoltunk a kérdéseikre. Ezzel is betekintést engedtünk abba az energiatudatos alapszemléletű képzési rendszerbe, amit a Hild Technikumban folytatunk. 

Az is érdekes volt, hogy az expón az első két nap alatt volt időnk megnézni az összes standot és meghallgatni közben az összes előadást. Különösen tetszett, hogy minden standon érdekfeszítően és odaadóan beszéltek a témáról, a környezetvédelem más-más módú megközelítéséről. Az expo sokoldalúságát az is mutatja, hogy a standokon megismerkedhettünk a komposztálás és a magaságyás előnyeitől egészen a farmer és a ruhagyártás fenntarthatóbbá tételéig. Szerintem szintén az expo fontosságát mutatja a csütörtöki előadások színvonala például Balogh Levente – a Szentkirályi tulajdonosa – által tartott előadás, amely bemutatta az újrahasznosítás és a műanyag gyártás főbb lépéseit, tudnivalóit. 

A cikket készítették: A Győri SZC Hild József Építőipari Technikum passzívház szakköre: Lukács Lili, Fleck Rajmund, Nagy Kristóf, Rácz Zoltán Ákos tanulók. Felkészítő tanáruk: Sári Attila építész – épületenergetikus

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készített anyagok.