Farsang a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.04.05. 16:03

A farsang egy országszerte ismert népi ünnep, amikor is a tél végét ünnepeljük és elűzzük a hideget, hogy a meleg tavaszi idő válthassa fel. Ilyenkor sokat esznek-isznak, mulatoznak, beöltöznek különféle jelmezekbe, és jól érzik magukat az emberek.

Ezt a hagyományt a Gárdonyi is őrzi már évtizedek óta. A gyerekek mindig nagyon várják a nagy napot, amikor is kiszakadhatnak a tanulásból és megismerhetik az iskola izgalmasabb és pergősebb oldalát. 

Az ünnep előtt az alsósok arcmaszkokat készítenek maguknak, hogy az ünnepségen majd ebben vonuljanak fel jelmezükkel együtt. A kicsiknél és a nagyoknál is egyaránt végig megtartjuk a tanórákat, majd van idő átöltözni és összekészülődni a jelmezes felvonulásra. Az alsósok a tantermükben ünneplik a napot játékokkal, finom falatokkal, üdítőkkel és zenével, amit a gyerekek választanak maguknak. A farsang a kicsiknél fél négykor ér véget.

A felsősöknél ez már jóval szabadabb. A tanórák után a termükben gyülekeznek, utána pedig lemennek a nagy tornaterembe, ahol kezdetét veszi a mulatság, ami csak fél hétkor ér véget az ötödik és hatodik osztályosoknak, a hetedikeseknek és nyolcadikosoknak pedig fél nyolckor. Mindenki jól érzi magát a disco-ban és élvezik barátaik társaságát.

A Gárdonyis gyerekek megőrzik az ünnepeket, az élményeket, így a farsangét is, és igyekeznek fenntartani az ünnepekhez kapcsolódó hagyományokat.

A cikket készítette: Mirzah-Gerely Alina, Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola

A Városházán többször is belekóstolhattak az újságírói lét rejtelmeibe azok a fiatalok, akiket a Győr+ Média munkatársai is segítettek. Ebben a rovatban saját cikkeiket közöljük, az írások nem a Győr+ Média által készült anyagok.